Следвайте ни

Ралица от Техническия с награда от херцога на Единбург

viber icon

Третокурсничка от филиала на Техническия универистет  в Пловдив заслужи Международната награда на херцога на Единбург - ниво злато.  Ралица Костадинова ще я  получи съвсем скоро. Тя учи в специалността „Автоматика, информационна и управляваща техника“, а нейната  страст са роботите.

Наградата на Единбургския херцог всъщност е програма за личностно развитие, обяснява  студентката. До момента тя е достигала до сребърно и бронзово ниво.  Златното  вече й дава шанса да се занимава с роботи.

 Тази година Ралица получи и стипендията на фондация „Юрген Дорман“. За нея се е състезавала с конкуренти, които също изучават инженерни науки  и са отличници. Ралица обаче е и активист на Националния алианс за работа с доброволци и преподава в академията за деца SoftUni kids от февруари. Обучаваа деца от курсовете „Първи стъпки в програмирането“ и „Програмирай с платка Micro:bit”, след това получила покана да разработи курс „Micro:bit роботика“.

"Искам да продължа да помагам на хората, но и да се занимавам с технология. Роботиката най-добре обединява тези две цели“, споделя Ралица. Стипендията ще вложи в много добър лаптоп, а остатъка ще инвестира в материали за своите разработки. Компанията АВВ, която е представител на фондация „Юрген Дорман“, й назначава личен ментор, с когото ще обсъждат и работят по проекти, свързани с роботите на АВВ.

Разработките на Ралица

Градински робот подсеща: Засади граха!

Ралица Костадинова е председател и на университетския клуб по роботика. Заради пандемията той  не може да провежда седмичните си срещи, но студентите продължават да работят дистанционно и да изработват състезателни роботи. "Това са малки машини - обяснява Ралица.  - С тях се състезаваме в категориите мини-сумо,  3D лабиринт, следене на линия. На мен са ми по-интересни свободните разработки, които също са част от състезанието. През миналата година се занимавах с 3D принтирана робо-ръчичка, като работих по нейното управление. Тя е нещо като умалена индустриална робо-ръка“, разказва тя.

 Сега трима студенти от клуба се готвят и за международното състезание IRC, организирано от MRT STEAM LTD  и Al-Biruni Institute for Languages and Science. Тази година темата за всички 250 участници от цял свят е „Robot, help us!“ /Робот, помогни ни/. „Вече приключваме със сглобяването на нашия робот и ще подготвим видеоклип, за да го представим на комисията“, разказва Ралица. С колегите й решили, че тяхната разработка няма да е свързана с коронавируса, защото очакват повечето състезатели да заложат на тази стратегия. Весто това те изработват градинарски робот.  „Идеята даде едно от момчетата от отбора, което се определя като градски градинар и отглежда зеленчуци на терасата. В паметта на роботчето ще вложим информация кога се сеят определени култури и то ще напомня: днес трябва да засадите чушките или граха", обяснява Ралица. Частите на градинарския робот тримата студенти вземат от лабораторията по роботика на ТУ-Пловдив. Но добавят и свои електронни и механични елементи. Ако спечелят състезанието, ще имат премия от 1000 USD, която отново ще инвестират в части.

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?