4020

Ралица и Даниела - примерът за съвременни будители, който впечатлява младите хора

В Деня на светите братя Кирил и Методий - 24 май ще ви разкажем за две учителки - Ралица Димова и Даниела Генчева. Те са истински будители и педагози и е добре примерът за благородната им мисия да достигне до колкото се може повече хора. 

С огромна любов, професионални познания  и спортен хъс повече от 20 години те подготвят и създават победители. Отборите им ежегодно печелят призови места в областните състезания „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации- Пловдив“.  

Ралица Димова е учител по физическо възпитание в СУ „Иван Вазов“- Сопот.  Всяка нова учебна година сформира и обучава отбор, който да участва в надпреварата. Споделя, че най- важното  за един педагог е да спечели вниманието и доверието на децата. А те според нея, винаги търсят свое поле за изява. В отбора и се включват деца от 5 и 6 клас, които се подготвят практически и теоретично. Децата решават тестове с казуси за това какви са правилните действия при пожари и наводнения, след което трябва да демонстрират правилни действия при работа с индивидуални средства за защита, защита на хранителни продукти при радиоактивно замърсяване, херметизиране на врата и прозорец, да могат да разпознаят различните видове пожарогасители, за да „ликвидират“ пожар, а под зоркото ръководство на обучените младежи от БЧК, показват как се оказва първа помощ на пострадал, при зададен казус. 

Госпожа Даниела Генчева, подготвя отборите на Карлово. Тя също е дългогодишен преподавател по физическо възпитание и спорт. Учениците и от СУ „Васил Левски“ са впечатлени от подхода и на работа и с огромен интерес се включват в активностите извън училище. Споделя, че при първата си среща с тях ги пита дали обичат шоколадово яйце, после вади от чантата си пластмасовата сърцевина на яйцето и показва какво се крие вътре. Вместо играчка е поставила чифт медицински ръкавици. Казва, че всеки човек трябва да ги носи в себе си, защото при необходимост да помогне и спаси живот, първо трябва да се погрижи за своята лична безопасност. Интересният подход увлича децата, а любознателността им я провокира да търси различни съвременни начини да спечели вниманието им. Нейни отбори два пъти са ставали национални първенци. Много са успешно реализиралите се личности от гр. Карлово, преминали през школовката ѝ. 

Във време, когато децата лесно могат да получат всичко „наготово“, да се изкушат от бързата слава в социалните мрежи, тези две учителки намират начин да мотивират своите възпитаници да бъдат полезни за обществото и да превърнат своите ученици в уверени млади хора с големи сърца, които могат да спасят живот в реална кризисна ситуация. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?