Следвайте ни

Радост за учениците: Удължават есенната ваканция

viber icon

Есенната ваканция на учениците вероятно ще се удължи с един ден и ще бъде от 30 октомври до 2 ноември включително. Очаква се МОН да направи корекция в предварително обявения график на учебното време и ваканциите през тази учебна година, според който трябваше да се почива само на 30 октомври, петък, като той се слее с уикенда след това.

Причината за очакваната промяна е датата 1 ноември, за която Съюзът на работодателите в системата на народната просвета е получил тълкувателно решение от МТСП.

Денят на народните будители е в списъка на празниците и почивните дни по чл. 154 от Кодекса на труда. В листата са още 1 януари, 3 март, 1 май, 6 май, 24 май, 6 септември, 22 септември, 24, 25 и 26 декември и великденските празници, които си сменят датите всяка година. За разлика от тях, които са почивни за всички,1 ноември е работен за държавата, но неучебен и неприсъствен за  учениците и екипите на училищата. 

От декември 2016 г. по предложение на МС парламентът гласува промяна в Кодекса на труда с цел да се прекрати сливане на празници и отработване след това на дни в съботите. Така според сега действащото законодателство, когато официални празници се падат през уикенда, първият или първите два дни след тях са почивни. Това не касае само Великден, който винаги е в неделя.

Тази нормативна база, отнесена към 1 ноември, който тази година е в неделя, означава, че понеделникът – 2 ноември, трябва да е работен за всички, но неучебен и неприсъствен за ученици и учители.

Ако това бъде потвърдено и с корекция в графика на МОН, учениците ще получат 4 дни есенна ваканция, вместо обявените предварително 3 дни почивка.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Теодор

Теодор

20.10.2020 | 21:33

Кой ги пише тези гръмки заглавия, какво са удължили? Ааа, понеже денят на Народните будители се падна в почивен ден и към неучебния петък, добавят понеделник и от 1 ден стават 2 и се нарича ваканция, ясно.

Отговори
0 0
Теодор

Теодор

20.10.2020 | 21:29

Кой ги измисля тези гръмки заглавия. Каква ваканция, какво удължават? А-аа, още един ден добавен към неучебния петък, заради това, че празникът на Народните Будители е в почивен ден..

Отговори
0 0
Като не учат

Като не учат

20.10.2020 | 12:26

Какво ще станат, чистачи, няма да има място за всички, лъжа е това....!

Отговори
2 3
Или кенефжии

Или кенефжии

20.10.2020 | 20:42

Като не ти харесва,, четвъртий,, флюбен в,, дърти и прозти жаби,, защото и те са,, неграмотни,,..! (Нарисувай една жаба черна и отровна...!)

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?