49
Следвайте ни

Работилница за таланти в България и Китай се откри в Аграрния

viber icon

В съвместна работилница за таланти „LuBan Workshop“ ще се обучават студенти от Аграрните университети в Пловдив и Тиандзин - Китай, както и тамошното Училище по икономика и търговия. Стартът бе даден днес на тържествена церемония в аулата на пловдивското учебно заведение, а откриването се проведе синхронно в България и Китай чрез директна онлайн връзка. 

Идеята е насърчаване на наши и техни амбициозни студенти за съвместни курсове за обучение в две направления – модерно земеделие, прилагайки дигиталните технологии, както и онлайн операции в областта на земеделското производство и онлайн търговията с аграрни и други стоки. 

LuBan Workshop е съвместен Българо-китайски проект, чиято цел е поощряване на сътрудничеството между университетите и бизнеса в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и източна Европа /ЦИЕ/. Проектът е в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ чрез активизиране на международния обмен и откриване и насърчаване на таланти. Изградена е съвременна база за професионално и практическо обучение, разработени са учебни програми с иновативно съдържание, осигурена е и учебна литература. Обучението ще е както за студенти, така и за специалисти в областта на земеделието. Предстои да се разработи и съвместна магистърска програма. 

Договорът за взаимно партньорство в рамките на работилницата за таланти „LuBan Workshop“ бе подписан от проф. д-р Христина Янчева, ректор на Аграрен университет Пловдив и извънредния и пълномощен посланик на Китай в България Н. Пр. Дун Сяодзюн. 

Двамата откриха и специално изработено лого на „LuBan Workshop“.

„Работилницата за таланти „LuBan Workshop“ формира нов мост и нов акцент за сътрудничеството между България и Китай в обучението през целия живот и професионалното образование. Тя е и крайъгълен камък в историята на образователното сътрудничество между нашите страни. Работилницата LuBan е ясно доказателство за образование без граници и за по -приобщаващо образование. Това сътрудничество е възможност за обмен на знания и опит за модерни технологии и бъдещето на съвременното цифрово земеделие“, каза в изказването си проф. Янчева.

Зам.- кметът „Финанси и стопански дейности“ и бивш помощник ректор в Аграрния университет в Пловдив - Величко Родопски, приветства инициативата и призова освен в образованието, тя да намери място и в сферите на икономиката, културата и др. 

В специално видеообръщение министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков заяви, че този проект осигурява съвременно техническо и професионално образование, насърчава реформите в образованието и засилва сътрудничеството между професионалните училища в световен мащаб. 

 

Снимки от Валентина Биларева

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?