49

Работилница за мартеници набира малки сръчковци

Екипът на Регионален природонаучен музей – Пловдив ще посрещне Баба Марта днес следобед между 15 и 16 часа с работилничка „Мартеничка, направена от детски ръчички“, водена от преподавателя Елисавета Илиева.

Участието е напълно безплатно, като всички нужни, изцяло естествени материали за направата на мартеничките, са осигурени по инициатива на гражданското общество, което подкрепя българските традиции. 

За да запишете своето дете за детската мартенска работилница, моля обадете се на телефон: 0877696776 – Аглика Панайотова, уредник.

Броят на местата е до 20 деца. Без възрастови ограничения. Преди децата да започнат да творят своите уникални мартеници ще бъдат запознати с нравите и обичаите, които съпътстват празника.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата.

Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата.

Според традицията, мартеница се носи до пристигането на щъркелите. Тогава се сваля и се връзва на цъфнало плодно дърво, за да даде много плодове.

В случай, че овошките са вече прецъфтели, обичаят повелява мартеницата да се скрие под скала или голям камък, за да отиде магическата й сила в земята и природата.

 
 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?