Следвайте ни

Янка Такева: Матурите трябва да се проведат, иначе нарушаваме закона

viber icon

- Г-жо Такева, каква е позицията на Синдиката на българските учители относно провеждането на националните външни оценявания и матурите тази година?

- Аз съм дълбоко убедена, че няма основание НВО в 4. клас да се отменя или отлага, както и държавните зрелостни изпити в 12. клас. Нито пък малките матури за десетокласниците. Първо,

учениците от 4. клас достатъчно учиха присъствено и не би трябвало да имат пропуски

при вземането на материала по учебните дисциплини.

Що се отнася до завършването на етап - за 16-годишните и абитуриентите полагането на изпитите е задължително. Зрелостниците иначе не могат да кандидатстват в университет.

Освен това, ако се отлага нещо, трябва да се промени законът. Иначе би било нарушение.

Смятам, че трябва в Отрасловия съвет да направим задълбочен анализ. Това е работа най-вече на МОН, а ние можем да помогнем с допълнителни наши мнения и съображения според нашите проучвания. И да се реши

кои теми да бъдат застъпени и кои да бъдат редуцирани от държавните зрелостни изпити -

ако преподавателите не са успели задълбочено да предадат тези учебни единици от предметите история и български език и литература.

- Значи не подкрепяте искането на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и Съюза на работодателите в системата на народната просвета НВО в 4. и 10. клас да са само по желание или евентуално без оценка?

- НВО в 4. клас не е сложено, защото на някого много му се иска да имаме дейности в образованието. То си има своя смисъл и своето значение. Децата са подготвени. Имаме и месеците април и май да ги подготвим още. Този тест не съдържа нищо повече от това, което те изучават в учебните дисциплини. Такива външни оценявания е имало, откакто съществува образователната система - къде регламентирани, къде не. Сега са описани в закона и ние трябва да изпълним този ангажимент и към системата, и към децата, и към родителите.

- Достатъчно ли е удължаването на учебната година, за което вече бе взето решение? Смятате ли за необходимо допълнително прекрояване на учебното време поради повторното затваряне на училищата и трупани дефицити?

- Както и миналата година, и тази учебна година ще приключи. Направени са така графиците, че да се даде възможност за това. Мнението на нашите медицински специалисти е, че

от месец май нататък ще се намали натискът на пандемията

и евентуално четвърти локдаун може да има през септември-октомври. Така ще имаме възможност в средното образование да си приключим ангажиментите към децата. Според Синдиката на българските учители не се налагат допълнителни промени в графика на учебното време.

- Учебната година вече преваля, как и кога ще стигне до родителите ръководството за тях за обучение в онлайн среда, което бе изготвено по инициатива на МОН и СБУ?

- Работа на МОН е да го разпространи. Очаквам по време на квалификации, обучения, различни форуми министерството да го направи. А що се отнася до СБУ, ние също го популяризираме чрез интервюта с научните ръководители проф. Галин Цоков и проф. Дора Левтерова от Пловдивския университет. Има го в електронен формат и това ще е най-удачният начин да го получат и родителите.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Родител

Родител

31.03.2021 | 00:35

Права е г-жа Такева, но на учителите не им е угодно да поработят малко!

Отговори
1 2
145145

145145

30.03.2021 | 19:11

Питам се няма ли пенсиониране за този велик специалист, който търси само собствената си изгода. Докога ще я траят или е удобна?

Отговори
6 1
Десен

Десен

30.03.2021 | 09:07

Тая дърта комунистка не се наяде. Вече е почти на 80 г. и нищо освен парите не я интересува. В никакъв случай не защитава по никакъв начин правата на учителите. И винаги преди избори изпълнява за да се договаря за облаги за себе си. Бойко, кога ще я махнеш тази баба?! Да дава път на младите.

Отговори
7 1
ДЕСЕН

ДЕСЕН

30.03.2021 | 14:24

Преди избори ИЗПЪЛЗЯВА е изразът по-горе.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?