Следвайте ни

Пуснали погрешка друга диктовка в Богданица, флашката не била празна

viber icon

Флашката, на която е бил изтеглен аудиофайлът за диктовката на националното външно оценяване по български език и литература в 4. клас в село Богданица, не е била празна, каквито са изискванията. На нея е имало друг файл. Така при стартирането в изпитната зала е прозвучал той, а не изпратеният от МОН официален изпитен вариант.

Както „Марица“ съобщи, училището в селцето в община Садово е сред шестте, за които МОН установи подмяна на текста за диктовка на изпита.

Първоначалното обследване на Регионалното управление на образованието показало, че се касае за неволна грешка. Налице е обаче неспазване на инструкциите на определен етап от провеждането на НВО, коментира пред „Марица“ Марияна Механджиева, председател на комисията за НВО в 4. клас и експерт по начално образование в Регионалното управление на образованието.

Възникналият казус засяга само 10 деца – с толкова е единствената паралелка четвъртокласници в Богданица. Школото е средищно и приема ученици и от Милево, Селци и Ахматово.

На националното външно оценяване всички хлапета са били в една стая.

Техните изпитни работи са проверени и оценени, въпреки че тексът за диктовката е друг, така децата няма да пострадат от чуждата грешка, каза още Механджиева. 

В деня на изпита директор на училището е била Елена Бойчева. Тя е изпълнявала длъжността,  откакто Петър Петров напусна школото, за да мине през постовете районен кмет на "Източен" в Пловдив, депутат, зам.-областен управител. След освобождаването му от последната позиция в момента отново Петър Петров управлява школото.

Тепърва ще се проведе официалната проверка. За целта трябва да пристигне черно на бяло искането от МОН за това. След това ще се съберат писмени обяснения и ще се уточнява чия персонално е била грешката.

От РУО към момента не се ангажираха с информация дали квесторите са били от същото училище или не. В зали без видеонаблюдение бяха разпределени учители от други учебни заведения, а където има камери, се допускаха и квестори от същото школо, които обаче не преподават в 4. клас.

Не е ясно и защо проблемът е открит чак при проверката на писмените работи, след като още в деня на изпита в следобедните часове МОН оповести публично изпитния вариант и верните отговори към него.

Очаквайте подробности

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?