46

Пускат със зелен сертификат, но университетът – празен

На държавен изпит ще се ходи с документ за ваксина, преболедуван ковид или отрицателен тест

Вместо да проверяват студентите за зелен сертификат, пловдивски висши училища решиха въпроса с новите мерки кардинално, като всички занятия са прехвърлени онлайн от днес.

Аграрният университет обаче е сред тези, които пробваха да приложат хибридния модел според последната заповед на здравния министър. Но тази сутрин осъмна без нито един студент. Заповедта на ректора проф. Христина Янчева е за провеждане на онлайн занятия от днес, като това не важи за тези, които имат документ, че са преболедували, ваксинирани или с отрицателен тест за ковид. Те могат да ходят на място на лекции и упражнения.

„Оказа се обаче, че това е неизпълнимо – или преподавателят не отговаря на условията, или студенти. Днес няма нито един студент в университета, всички още вчера си заминаха по родните места и ще се обучават онлайн, докато са в сила мерките. Дадохме възможност, но се видя, че на практика няма как да се случи“,

каза проф. Янчева. 

Тя допусна, че ако това продължи по-дълго, може би ще се направи опит да се съберат групи за някои практически упражнения. Към момента само държавните изпити ще се провеждат присъствено при новите условия. Комисиите и студентите ще трябва да имат зелен сертификат или да си направят тест – 72 часа предварително PCR или антигенен 48 часа преди изпита.

Освен Медицинския университет, който още от началото на академичната година допуска на място само ваксинирани студенти, и АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“  въвежда от днес това правило според новите ограничителни мерки в държавата.  Там лекциите са изцяло онлайн. Присъствено може да се провеждат практически учебни занятия, обучения и изпити по практика, семестриални, държавни изпити и защити. 

„Аз самата имам студенти, които са ваксинирани и преболедували, и не е редно да ги лишаваме от тази възможност“, каза ректорът проф. Тони Шекерджиева-Новак. Всичките китайски студенти, които са много голяма част от нейния клас, са със сертификат за ваксина. Това ще позволи да продължат присъствено заниманията по класическо пеене.

Висшите училища изпитват големи организационни затруднения при хибриден модел - ако ваксинираните и преболедувалите са в залите, а останалите - онлайн. Няма как едни и същи преподаватели да обезпечат учебния процес и по двата начина.

Затова в новата ситуация решението на УХТ е  от днес всички да са в режим на обучение от разстояние в електронна среда. Изпитите от ликвидационната сесия, насрочени за днес, 22 и 23 октомври, ще са онлайн. От 2 до 6 ноември обаче ще има допълнителна ликвидационна сесия с изпити и от тези дати.

Онлайн се прехвърлят от днес и лекциите и упражненията в Пловдивския университет и филиалите му в Кърджали и Сливен. Само държавните изпити ще се провеждат присъствено с условието за зелен сертификат или отрицателен тест – и за студентите, и за комисиите. Препоръката е преподавателите да общуват помежду си чрез електронната поща. А при положителен случай на ковид сред тях или студентите, пак с електронно писмо да бъде уведомен деканът на факултета.

Навсякъде се прекратяват всички конференции, семинари и други събития, забранява се достъпът на външни лица до сградите и общежитията. Онлайн ще се случват заседанията на  академичните, факултативните съвети и на различни научни комисии.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
8 коментара
Маргарита

Маргарита

21.10.2021 | 11:50

Не е време за наука важното е Шилето да го направим депутат

Отговори
0 0
И тая година

И тая година

21.10.2021 | 11:35

Ще е нулева за образованието . Това е пагубно за обществото . Аз имам преки наблюдения и съм доста притеснен . Днешните млади гледат само да скатават от учене . Много от тях вече са функционално неграмотни . Страшно е , лошото е , че и по-зле ще става . Но.... Да му мислят младите как ще живеят .

Отговори
2 1
стига манипулации

стига манипулации

21.10.2021 | 12:06

Това че са неграмотни е абсолютно тяхна отговорност. Не са в началното училище. Пълно е с учебници и помагала. Който иска може да си учи. Но те и преди пандемията си бяха неграмотни. Просто считат, че това знание им е излишно, важен е документа. Така че не смесвайте нещата.

Отговори
1 0
Важен е документа ?

Важен е документа ?

21.10.2021 | 12:51

Ама като отидеш да бачкаш и не можеш , с тоя документ само може да си избършеш з@дника. Щото хората плащат , ама искат да се върши работа . Документът работа не върши , а човекът .

Отговори
0 0
АГРОНОМ

АГРОНОМ

21.10.2021 | 11:12

ПРИ ТОВА ОБУЧЕНИЕ АГРОНОМИТЕ НЕ РАЗЛИЧАВАТ ЮНИЦА ОТ БИК ДА НЕ ГОВОРИМ ПШЕНИЦА ОТ ЕЧЕМИК. НЕ МИ СЕ МИСЛИ ДА МЕ ОПЕРИРА ОНЛАЙН МЕДИК

Отговори
4 2
the prisoner

the prisoner

21.10.2021 | 10:45

Няма да бъда ваксиниран, преброен, 4ипосан, използван, записан, преработен, пе4атан. АЗ НЕ СЪМ ЕДНО 4ИСЛО АЗ СЪМ СВОБОДЕН 4ОВЕК be seeing you!

Отговори
9 3
КОМЕНТАР

КОМЕНТАР

21.10.2021 | 10:32

КАКВА Е ТАЗИ ПРОСТОТИЯ, НЕКА УЧАТ. ДА СЛАГАТ МАСКИТЕ И ДА ВЛИЗАТ. ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ САМО ТОВА ЧАКАХА ДА СЕ ИЗНИЖАТ!!!!!!!!! ЕЙ, НА НИКОЙ НЕ МУ СЕ РАБОТИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА!

Отговори
5 1
доцент

доцент

21.10.2021 | 10:30

и тия сте станат едни учени. защо ги спирате!? Който отговаря на условията да посещава учебното заведение на място!

Отговори
4 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?