46

ПУ ще приема студенти за платено обучение по политология и национална сигурност

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ обявява прием за платено обучение в специалности „Политология“ и „Национална сигурност“. Това съобщи проф. д.н. Румен Кънчев - експерт по международна сигурност и геополитика и преподавател във висшето училище.

За миналата академична година в Пловдивския университет бяха приети над 80 първокурсници в специалност "Национална сигурност" и 15 - в "Политология", въпреки че местата за държавна поръчка бяха доста по-малко, обяснява проф. Кънчев. Тази година ще бъде следван същият модел. На желаещите над утвърдената от Министерски съвет бройка от 20 места за национална сигурност и 17 за политически науки ще бъде предложено  платено обучение,  което е по същите програми и отговаря на същите високи критерии. Практически студентите  по държавна поръчка и в  платено обучение се обучават заедно, така че разлика в качеството на подготовката няма, допълва професорът.

Според проф. Кънчев засиленият интерес към двете специалности може да се обясни с две основни причини. Първата е рязко изострената международна ситуация по отношение на сигурността в резултат на войната между Русия и Украйна, която води до засилен интерес към проблемите  на глобалната и националната сигурност. А втората е сериозният академичен потенциал, който  е привлечен да преподава тези науки в ПУ „Паисий Хилендарски“. Става дума за преподаватели не само с водещи в областта академични постижения, но така също за хора, които имат солиден управленски опит, тъй като са работили на високи управленски позиции. Съчетаването на тези два елемента прави много ефективно обучението по политология и национална сигурност в ПУ, подчертава проф. Кънчев.

В катедра “Политически науки и национална сигурност” на ПУ е разработен нов и специфичен само за Пловдивския университет модел на обучение, който се доближава до модела в реномирани университети като Reading University (Лондон), който готви английските специалисти по геополитика, геостратегия, и национална сигурност, университета George Washington (Вашингтон) и др. Основен момент в методологията на обучение е опитът да се постигне синергия между политическата наука и науката за национална сигурност. В този смисъл се интегрира, доколкото това е възможно, обучението в тези науки, каквато всъщност е една от важните тенденции в развитието на световната наука днес.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ДЮЛГЕРОВ

ДЮЛГЕРОВ

14.07.2022 | 09:55

ЩЕ ИЗКАРАМ КУРСОВЕ ЗА ФАЯНСАДЖИЯ ВМЕСТО ДА ПЪЛНЯ ГУШИТЕ НА ПСЕВДОПРЕПОДАВАТЕЛИ И ИЗМИСЛЕНИ СПЕЦИАЛНОСТИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩАНЕ,

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?