71

ПУ ще готви магистри по икономика и финанси на зеления преход

Лектори от Европейската комисия, международни банки и правителствени организации ще обучават като гост​ преподаватели студентите от Факултета по икономически и социални науки на ПУ „Паисий Хилендарски“. Това е заложено в учебната програма на най-новата магистратура на факултета „Икономика и финанси на зеления преход“, съобщиха от висшето училище.  

Оттам допълниха още, че глобалният преход към зелена икономика изисква нови компетентности и специалисти, които да разработват и реализират политиките и проектите, чрез които ще се създаде икономиката на бъдещето. Амбицията на организаторите на новата магистърска програма е за първи път в България ПУ да отговори на тези потребности. 

Магистърската програма  ще готви специалисти в три сектора - публична администрация, местни власти, предприятия и финансова сфера. Завършилите ще могат да отговорят на нуждите на финансовия сектор от специалисти за оценката на въглеродния отпечатък на финансираните проекти, както и на методолози, които да администрират бизнес стратегията и политиките на банките в зеления преход. Програмата е и за продуктови мениджъри с фокус върху „зелени“ продукти - кредити, карти, депозити и др.  

Застрахователният сектор ще се радва на мениджъри в областта на управлението на риска, които ще могат да тестват иновативни бизнес модели срещу въздействието на климатичните промени. Местните власти пък ще разполагат с експерти за подготовка на зелени проекти по линия на плановете за възстановяване.

За икономисти и мениджъри срокът на обучение в новата магистратура е 2 семестъра, а за неикономисти - 2 години.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?