Следвайте ни

ПУ предизвика кандидат-студентите: Истината е сила

viber icon

„Истината е сила”. Това предизвикателство отправи Пловдивският университет към кандидат-студентите в последната задача на изпита  по български език днес.

Трудни са ми тези теми, призна си на излизане Павлимира от Стара Загора. Даниел Перчемлиев от  Харманли обаче се развихрил и чака поне 5,50. На матурата не се справил толкова добре и именно затова се явява на приемен изпит – с надежда да си повиши оценката, която ще е балообразуваща в специалност бизнес мениджмънт. Според момчето изпитният вариант в ПУ е по-лесен от държавния зрелостен изпит.

В есето си Даниел първо засегнал фалша в световната политика, а после от глобалното се взрял в личното.Тезата му е, че истината е сила, но понякога е необходимо и да бъде премълчана – за да не бъде засегнат някой. Програмирани сме да усещаме къде е границата, но е въпрос на морал и характер да спрем пред нея, вярва кандидат-студентът.

На изпита дойде с дискретен метален тотем, окачен с връв на шията. Представлява маска и е дар от брат му – за защита и като обещание. Какъв е мъжкият обет, скрит в нея, обаче е една от истините, за които не се разказва.

Надеждите на Даниел за бъдещето са да поеме семейния бизнес с профили и рамки.  Докато се изучи, за да върти фирмата обаче, смята да преживее още доста неща. Вече е зад гърба му абитуриентският бал, за който Даниел казва, че минал без никакви ограничения заради пандемията от коронавирус. Но от изпита в ПУ  излезе с маска.

Ще си почине от усилията в последните месеци с пътешествие по свръхестествени места в България – къщата на баба Ванга и Глухите камъни. Не че  дистанционното обучение било толкова тежко, даже напротив. Според  кандидат-студента обаче учителите имат нужда да повишат дигиталните си умения, преди отново да се впуснат в този формат на преподаване.

Милена от Хасково също не се затрудни особено с темата за есе. Наблегнала на това, че истината трябва да се приема, каквато е  - тогава и не е трудно да я кажеш.

Милена завършва строителна гимназия, но се е отказала от първоначалното си намерение да продължи с архитектура и прави завой към  учителската професия. Зад избора й стой убедеността колко е важно да има добри учители, който да дават стабилна подготовка и да формират ценности. Сега според Милена връстниците й са твърде неграмотни.

Учителка, но в детска градина, смята да стане и Мария от Самоков. Майка й Елка Василева издържа с часове на припека пред Новата сграда на ПУ да чака дъщеря си.

Момичето завършило миналата година кетъринг в  гимназия по туризъм, но се оказало, че не може да намери работа на по-добра позиция от сервитьорка. И след година с таблата между масите, сега се цели по-високо. Още повече, че в родния й край има много  педагози пред пенсия и остра нужда от младо попълнение.

Няма да й е трудно с темата. Винаги съм я възпитавала да е категорична и решителна, да заявява смело позицията си и да я отстоява, каза Елка. Вярва също в последователните усилия, които водят до успех – затова е сигурна, че дъщеря й ще успее, макар да не е ходила на частни уроци за допълнителна подготовка. Освен всичко останало, един ден Мария ще е и красива учителка – защото има амбиции и като модел.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?