Следвайте ни

ПУ готви учители по български и португалски

Във Физико-технологичния факултет стартира нова специалност „Технологии в телекомуникациите”

Нова хибридна специалност с български и португалски въвежда Филологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”. Тя ще е в направление „Педагогика на обучението по…” и ще подготвя учители по двата езика. В момента има и пловдивски гимназии, в които се учи португалски. А много са и частните фирми, които предлагат обучение по чужди езици, казват от факултета. Отделно на пазара на труда се търсят кадри с два чужди езика, като често изискването е единият да е славянски.

Пловдивският университет ще обезпечи обучението по специалността със свои преподаватели и колеги от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Филологическият факултет разкрива и още една нова специалност - „История и културно наследство”, отново в направление „Педагогика на обучението по…”. В същото време предстоящата кандидатстудентска кампания ще е нулева година за хибридната специалност с физика и химия.

Учебните заведения имат голяма нужда от такива преподаватели, но това са две тежки сами по себе си дисциплини и няма много желаещи да ги изучават, обясни доц. Мария Стоянова, зам.-ректор по учебната дейност на Пловдивския университет. За завършилите перспективите също не са особено добри, тъй като хорариумът по двата предмета в училищата не е голям. По тази причина по-голям наплив има към хибридната специалност, която дава учителска правоспособност да се преподава математика и информатика.

Педагогическите профили в последните години са сред най-желаните от кандидат-студентите в Пловдивския университет. Мотивацията да се учат расте и заради държавната политика да се увеличават заплатите в сектора, като последната стъпка с 20% нагоре е от началото на тази година. В последната кандидатстудентска кампания желаещите да учат педагогически специалности бяха с около 120 повече спрямо предната година, припомнят от вуза.

В същото време учителската професия е сред тези с най-голям очакван недостиг на специалисти в следващите години. Трайна е тенденцията по-малко хора да влизат в гилдията, отколкото се пенсионират или това им предстои съвсем скоро.

Във Физико-технологичния факултет новата специалност е „Технологии в телекомуникациите”. От нея ще излизат инженерни физици, които са нужни на мобилните оператори.

Остава задочната форма по право

И за предстоящата учебна година ПУ „Паисий Хилендарски” обявява прием на задочници по специалността „Право” въпреки намеренията на национално ниво  тази форма да отпадне. Промените, които регламентираха и отпадане на изпита по история на входа, зациклиха миналата година. Вузовете първо се съобразиха с тях, след това наредбата бе оспорена по съдебен ред. Тогава обявихме прием на задочници, после го премахнахме и пак го обявихме, каза доц. Стоянова.
Тъй като към момента не е произнесено окончателно решение и промените не са влезли в сила, правилата в ПУ остават като преди - обучение в редовна и задочна форма, а приемните изпити ще са по български и история на България.

Тръгват курсове по 7 езика

Центърът за езици и междукултурна комуникация към Пловдивския университет стартира през март нови езикови курсове за студенти, ученици и граждани. В малки групи ще се изучават английски, немски, испански, португалски, италиански, руски и китайски.


Обучението се осъществява от университетски преподаватели, като за всяко ниво при успешно положен изпит курсистите получават университетски сертификат. Занятията се провеждат в следобедно-вечерните часове на делничните дни. В обучението се използват съвременни педагогически технологии и модерни учебни системи в съответствие с 6 нива на владеене на съответния език според Европейската езикова рамка. Курсовете стартират при наличие на 10 кандидати за съответната група. Сред предложенията с руски език е и детски курс за ученици от 1. до 5. клас.

Желаещите могат да се запишат в каб. №369 в сградата на Ректората.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?