Следвайте ни

Психолози помагат на колеги на починали учители в Пловдивско

viber icon

Училищните екипи в Пловдивска област, в които има смъртен случай заради коронавируса, ще получат допълнителна психологическа подкрепа.

"Шокът е много голям, сбогуването беше тежко. За преодоляване на травмата колегите могат да потърсят помощ от мобилните екипи за психологическа подкрепа на МОН, като сме в готовност при нужда консултация да бъде оказана и онлайн в настоящата ситуация", каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Ковид покоси 33-годишния учител по английски от ОУ "Гео Милев" в Садово Георги Терзийски. Битката за живота си загуби директорът на ОУ "Петко Каравелов" в Асеновград Христо Андонов. Там кризата опитва да овладее педагогическата съветничка, която поема управлението на школото.  През уикенда болестта не можа да пребори и дългогодишната преподавателка от СУ "Васил Левски" в Карлово" Веселка Балтова.

Другаде учителите продължават работа, докато техни колеги се борят буквално за всяка глътка въздух. В тежко състояние на апаратно дишане е учителката от ОУ "Кочо Честеменски" Румяна Балездрова. Нейни близки и колеги отправиха зов за помощ за набавяне на кръвна плазма за лечението й, а после търсиха и медикамент, с който да й се помогне.

На този фон в Регионалното управление на образованието звънят майки, които са против носенето на маски в час, сподели Иванка Киркова.

Както "Марица" писа, РУО разкри и гореща линия за психологическа покрепа на ученици, учители и родители. Засега е подигурено дежурството на психолог от 8,30 ч. до 16.30 ч. до края на календарната година. Помощ при запазване на пълна анонимност може да се получи на телефон 032/260 152.

РУО ще подава информация на МОН как се движи динамиката на обажданията и какви въпроси поставят потърсилите помощ. Целта е да се  отговори по-адекватно на потребностите на педагозите в криза.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

159789

159789

22.11.2020 | 16:21

Иванка Киркова, Марияна Симеонова и Рангел Райчев да отиват да преподават в училище.Това са най-кадърните учители,които сме виждали някога!

Отговори
1 0
Иванов

Иванов

22.11.2020 | 12:05

Убивате ни , убивате ни нас, учителите! Минете дистанционно! Пловдивските управляващи с ограничени ментални възможности- за вас се отнася! От трите Д -двете не се спазват заради вас! Елате вие в училище!

Отговори
9 0
Васко

Васко

22.11.2020 | 10:36

Поклон пред труда на учителите, аз като родител искам детето ми да учи онлайн до прилагането на ваксина, да спасим учителите от с мърт и нашите семейства! Нека бъдем отговорни хора! Нищо страшно няма два месеца до ваксинациите да учат децата ни онлайн, всеки спасен живот е безценно!

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?