Следвайте ни

Първи в България: Пловдив въвежда Лего образование

Идейни карти заместват инструкциите "стъпка по стъпка" в детските градини и начален курс

viber icon

Подготвачета и ученици от начален курс в пловдивските училища вероятно първи в страната ще имат възможността да пробват тъй нареченото Лего образование. Център за творческо обучение вече е официален и единствен представител на LEGO Education за България, а договорката е постигната след участието на наша група в най-голямото образователно изложение в света BETT Show в Лондон. Очаква се още преди края на март българските учители и учебни заведения да имат достъп до разнообразни обучения и LEGO Education продукти. 

Разработвайки ги,  компанията е заложила ключови умения в различни  възрастови групи от 2 до 20 г., а  за усвояването им чрез различни игри и задачи са адаптирани „тухличките” от популярните конструктори.

Вече почти 40 г. LEGO Education превръща играта в учене, а ученето в игра и развива умения в STEAM дисциплините, създава увереност, възпитава практическа насоченост и развива способности за работа в екип. LEGO Education предлага практически образователни решения за цялостен подход в STEAM дисциплините за всички образователни етапи, от предучилищна до гимназиална възраст. 

Чрез подходящите материали за възрастова група 2-4 г. например децата се учат да сортират по даден признак и да работят в екип. Между 5 и 7 г. се преминава към конструиране на прости механизми. След това се правят първи стъпки в програмирането, така че елементите „оживяват”. В по-горните класове  се стига дори до състезания с роботи.

„Разработените продукти дават комплексни решения за социално и емоционално развитие в предучилищното образование. С тях у децата се изгражда увереност, стимулира се любопитството, разпалва се страстта към ученето и се подобрява езиковата култура и грамотност. Бъдещите ученици се подготвят за ежедневието си и за училище чрез развиване на социални умения. Децата се запознават с основите на програмирането, изграждат умения за решаване на проблеми, като в същото време се обръща специално внимание на когнитивното им развитие. С решенията, предлагани от LEGO Education, се правят първите най-важни крачки в STEAM дисциплините (STEAM - абревиатура от думите наука, технологии, инженерство, изкуство, математика)”, обяснява Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение. 

LEGO Education вече се прилага в Гърция, Румъния, Северна Македония, Украйна и други държави. У нас до момента са правени опити частично - в училища в Разград и Харманли. В Пловдив такива елементи се ползваха като иновативна практика в ОУ „Кочо Честеменски”.

Сега искаме да въведем методиката и инструментариума пилотно във всички подготвителни групи и училища с начален курс - в около 20 учебни заведения, каза Ангелов.

Образователните лего материали се различават от класическите конструктори по това, че няма инструкция за работа стъпка по стъпка, а заданието е с отворен край. Има идейни карти за учителя, който чрез тях може да прави различни варианти на групови задачи. Един такъв вариант например е „Аз и моят град” - децата на групи правят сгради, които обаче после трябва да образуват един град.

Училище в Облака

Очаква се мениджърът на „Лего”  да пристигне в Пловдив напролет като гост-лектор в конференция „Училище в Облака”. Тя ще е на 30 и 31 март в Градския дом на културата и участие в нея вече са заявили около 200 учители и директори.

Разговорите за визитата са водени по време на участието на наша група на изложението BETT 2020. В нея освен Александър Ангелов бяха учители от ЕГ „Иван Вазов”, ПГХТТ, СУ „Св. св. Кирил и Методий” и софийското ЧСУ „Цар Симеон Велики”.

От 2008 г. Център за творческо обучение търси промяна в образованието чрез новите технологии. Той е притежател на запазените марки Креативна класна стая (R) и Креативни деца (R) (Creative classroom, Creative kids). Центърът работи в няколко направления, сред които  внедряване на облачни платформи за образованието и администрацията, персонализирани технологични решения за образователни институции, обучения за учители, авторски младежки програми и проекти.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Възкресия Добрева

06.02.2020 | 09:41

Каква е тази дума ПОДГОТВАЧЕТА?

Отговори
1 0

К.Василева

06.02.2020 | 09:00

Още през 1996 година имаше такова Лего образование в предучилищните паралелки в Двореца на Децата в София!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?