Следвайте ни

Проверката в ДГ „Мир” започва още утре

Имаме проблем в две посоки, казват от РУО и общината

viber icon

До конфликта в ДГ „Мир” вероятно се е стигнало по вина и на двете страни. Единственият начин да се потуши напрежението, е да се изслушат всички и да се разговаря, заяви началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова.

Както „Марица” оповести, оплакване от родители, че 5-годишният им син е бил наказван да стои на стол и да мие тоалетни, предизвика взаимни нападки между екипа и ръководството на детската градина. Родители на деца от групата и от цялата градина  също изразиха позиция – за несъгласие с начина на управление на шефката Светлана Джаникян.

В РУО до момента сме получили само тяхната жалба, каза Киркова. В нея родителите обвиняват директорката  в лоша организация на работата и че „създава среда, характеризираща се с недоверие, нетолерантност и нездравословен стрес”, заради което започнало и напускане на персонал.

В общинската администрация са внесени и сигналите на семейството на момчето, и жалби от лелята и учителката в групата след ескалиралото напрежение.

Шефката на РУО обясни, че е разпоредила на експерта по предучилищно образование Добринка Минева да препрати протестното писмо от родителите към общинския отдел „Образование”, тъй като  проверката е от техните компетенции. РУО има правомощия за методическа помощ по отношение на прекия учебен процес, но не и по въпроси за административното управление на детските градини.

Въпреки това Киркова разговаряла лично по случая с шефката на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова.  „Казусът не е извънреден. При всяка смяна на директор има известни трусове. Възможно е детето да е било действително наказвано, възможно е и да става въпрос за бунт срещу новото ръководство. За мен решението е конструктивни разговори и взаимно изслушване”, каза Киркова.

Междувременно зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов обяви, че проверката на общината в ДГ „Мир”, за която „Марица” писа, че предстои, ще започне още утре. По думите му да края на следващата седмица трябва да бъде установено къде се генерира напрежението. Той е категоричен, че това е недопустима ситуация в детско заведение.

Според зам.-кмета е недопустимо също новата директорка, която спечели конкурса преди месец и половина, да разчиства сметки, както се твърди в част от жалбите. Той увери, че ако е допуснала това, ще бъдат взети необходимите мерки. В същото време обаче  определи като абсолютно нередно и да се наказва дете, и то системно, по описания в друг сигнал начин.

"Независимо в коя детска градина, нямаме право да унижаваме децата, нямаме право да ги наказваме по такъв начин, за какъвто се говори в част от жалбите. От друга страна, директорът и старшите учители са длъжни да осигурят максимално добра среда за работа: спокойствие, колегиалност, максимална комуникация с родителите. Очевидно имаме проблеми и в двете посоки", смята Стоянов.

Момчето, чиито родители са се оплакали от налаганите му наказания, по думите на другите семейства, е с проблемно поведение. Имало е случаи на изявена агресия от негова страна спрямо деца от групата. Техните родители твърдят, че дълго са проявявали търпение, дори когато хлапетата им са били физически наранявани.

Педагозите също са категорични, че са положили много усилия да ангажират момчето в образователния процес. Родителите на детето обаче не дали съгласие с него да работи психологът на детската градина.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?