Следвайте ни

Проверка на МОН откри нарушения при храненето на учениците в Житница

viber icon

Проверка на МОН е открила нередности в начина, по който се осъществява храненето на учениците в ОУ „Христо Смирненски“ в село Житница. Това става ясно от отговора на ведомството до родители, които още през юни сезираха институциите за тревожни практики и лоша атмосфера в училището. Както „Марица“ писа, семействата на 49 деца и на 6 бъдещи първолачета заплашиха да ги преместят, ако не бъде сменена директорката Надка Петрова. Ако изпълнят заканата си, е заплашено съществуването на училището. Междувременно проверка на Регионалното управление на образованието по двата сигнала на местните установи текучество на учители и назначаване на неспециалисти на щат, а други твърдения на родителите отнесе към Община Калояново.

Експерти от  МОН са били на проверка в училището на 1 и 2 юли. „Установена е непрозрачност при избор на фирма за столово хранене през 2015 г., тъй като е извършен без наличие на оферта, както и последвало сключване на договор, без да е прекратен предишният“, пише МОН до родителите. Контрактът е удължаван два пъти, като всеки път анексът е бил безсрочен. А към момента на проверката кетъринг осигурява фирма от село Труд. Директорът й е възложил дейността, без да събира други оферти, поради ниската предложена цена, и без да е оформил прекратяване на договора с предишната фирма.

Проверката е установила още, че решението да се премахне основната закуска и да бъде подпомогнато обедното хранене, за което алармират родителите, е взето от Обществения съвет. „Това създава предпоставка за лишаване от закуска на учениците, които не ползват обяд – така средствата от държавния бюджет, предназначени за подпомагане на храненето на учениците от 1. до 4. клас, не се ползват от всички. При проверката комисията не е установила решение на Педагогическия съвет за вида на закуската, както и не е спазено изискването решението да бъде взето след проучването на мнението на родителите, а не с решение на Обществения съвет“, пише в становището на МОН.

Засечени са несъответствия между броя на хранения, описани в докладите на класните ръководителите на 1.-4. клас, и размера на изплатените суми от бюджета, предназначени за поевтиняване с 20% на ученическия обяд. Платените от училището суми са по-високи от реално необходимите.

Издадените касови ордери от счетоводителя, който е събирал парите за купоните, не са регистрирани в касовата книга и в тях няма дата на издаване.

Констатирани са нарушения и при издаването на стоковите разписки, като училището е платило повече ястия от получените.

„В нарушение на утвърдената от директора система за финансово управление и контрол в ОУ „Христо Смирненски“ в Житница не е осъществяван предварителен контрол на извършените плащания  и на изпълнението на издадените от нея заповеди“, е заключението на проверяващите от МОН. С резултатите са запознати РУО и Община Калояново, която е първостепенен разпоредител с бюджета.

Както „Марица“ писа, по констатациите на МОН и на Община Калояново, са изискани писмени обяснения от директорката. Веднага след това обаче Надка Петрова е излязла в болничен, който по неофициална информация ще продължи до края на август. Това блокира процедурите и не дава възможност на РУО да се произнесе с окончателно решение дали ще бъде наказана или сменена директорката.

Родителите пък се тревожат от протакането, защото лятото тече и учебната година наближава, а няма яснота дали ще бъдат изпълнени исканията им за  смяна на директора, от които зависи и решението дали да местят децата.

След конкурса за началник на РУО, чийто финал е на 5 август, родителите ще търсят среща с новия титуляр за разрешаване на казуса.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?