Следвайте ни

Протестиращите майки: Кога ще има мир в ДГ „Мир”? СНИМКИ/ВИДЕО

Защо съпругът на директорката дебне пред градината и ни снима, питат те

viber icon

„Директорката на ДГ „Мир” не говори с нас, а на нас. Кога ще има мир В ДГ „Мир”?”, попитиха протестиращи родители днес в Общинския съвет. Двайсетина майки и бащи дойдоха на сесията на местния парламент, за да изразят позицията си относно скандала, който тресе учебното заведение вече трети месец. Той тръгна от сигнал за наказвано 5-годишно дете и прерасна в пълен разрив между директорката, персонала и родителите и порой от жалби до институциите.

Майките пресрещнаха общинския съветник Николай Радев и потърсиха застъпничество от него. Като им обясни, че описаното в жалбата до ОбС не касае правомощията на местния парламент, а взаимоотношенията, той все пак предложи среща с Комисията по образование.

Докато Радев изслушва представителите на семействата от детската градина, да чуят мотивите им за оставка на директорката Светлана Джаникян дойдоха още кметът Здравко Димитров, зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов, шефката на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова, председателят на Комисията по образование в ОбС Едуард Сарафян.

Борислава Колева им обясни, че 80% от родителите не са съгласни с методите, начина на общуване и качеството на обучението в такава обстановка, предизвикана от назначената това лято нова директорка. Нямат претенции към работата на педагозите.

Николай Радев прикани родителите да посочат конкретни факти. Майките обясниха, че директорката няма контакт с персонала. Оплакаха се, че създала нов ред – само 4 групи да влизат от централния вход, а останалите 4 – от задния. Там обаче има паник-врата, която се отваря само отвътре. Това налага учителките да слизат да отварят, като оставят сами децата.

Разделила градината на две след промени в организацията на пространството вътре. „Гаси осветлението, децата се бутат в тъмното. Вътре правим икономии, а навън свети”, каза друга майка. Спирали се и климатиците и децата изстивали, като тръгнат по хавлия към басейна.

Майките разказаха, че по тяхна жалба имало проверка на РЗИ, за която те неофициално разбрали, че са установени нарушения и „липсват базови условия във връзка с хигиената и храната”. Родителите обаче са най-възмутени от стила на поведение и общуване на Джаникян, от липсата на диалогичност, заради което  напуснали вече 5-6 човека от персонала. След като това сторила и медицинската сестра, няколко месеца градината била без човек на позицията.

Жена разказа, че през това време маса паднала върху пръста на детето й. Тя дори не била уведомена. И се оказало, че за такива случаи се търси медицинско лице на повикване. Призна обаче, че още на следващия ден е била назначена медсестра. Чу се обаче ропот и срещу нея – била в пенсионна възраст, а щом някой кихне, се извръщала на другата страна.

Виждам, че лелите и учителките вече не са усмихнати, а посърнали, обобщи за психоклимата жена, която има две деца в градината – в първа и трета група.

Визирайки изявленията на директорката, че се е извинила на персонала и ще кани родителите на нова среща за помирение, те заявиха, че това не значи, че изведнъж ще се прегърнат и сдобрят. Не искаме такова поведение на незачитане да става практика, подчертаха те.

На срещата бе поставен и друг въпрос – защо съпругът на Светлана Джаникян е бил един ден пред детската градина и е снимал майките. „Засне ме, докато свалях детето от колата. Къде отиват тези снимки”, разтревожена е една от тях.

Протестиращите добавиха, че продължават да подават нови жалби, понеже имат нови основания, след като директорката се върна на работа на 6 януари след дълъг болничен, в който излезе веднага след разразяването на конфликта.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов:

Не сме имали такава ситуация, чакайте заповед на кмета

„Светлана Джаникян беше 2 месеца в болнични, поради което проверките на няколко институции приключиха преди 10 дни - каза на протестиращите зам.-кметът Стефан Стоянов. – Очаквайте до края на седмицата заповед от кмета. Ще има и нови проверки. Дали сме много ясни указания на Джаникян да комуникира с родителите. Но следваме Кодекса на труда, който ни задължава с определени процедури и е нужно известно време. Основният приоритет е спокойствието на децата и родителите. Не сме изпадали до момента в такава ситуация. Задължение на директора е да осигури нормална среда”.

Шефката на общинския отдел „Образование” Донка Щилянова  добави, че към освобождаване се пристъпва при достатъчно основания и тежки нарушения. В противен случай съдът ще върне уволнения на работа и ще следват и финансови загуби за Общината, предупреди тя.

Кметът събира всички страни около една маса

„Заставам на ваша страна. Бил съм кмет на район „Западен” и винаги сме били за пример. Болно ми е, че това се случва”, каза на протестиращите родители кметът Здравко Димитров. Той обеща да  инициира среща, в която да участват всички страни в конфликта в ДГ „Мир” – недоволните родители и директорката Светлана Джаникян, персоналът, шефовете на образованието в общината и Общинския съвет, райкметът на „Западен”.  Ще държа да присъства и новоназначената заместничка на Джаникян – Веселина Балджиева, подчерта Здравко Димитров.

 Доскоро тя отговаряше за ресор образование в „Западен”. По думите на градоначалника, Балджиева не е напуснала, а е била освободена от тази длъжност. Запитан защо, кметът  отвърна само „Ще видите”. На въпрос на „Марица” към зам.-кмета по образованието Стефан Стоянов, той отвърна, че не знае причината.

 Намерението  за среща в широк формат бе взето, тъй като до момента родителите и директорката си говорят през медиите, с жалби и отворени писма.

Здравко Димитров изрази тревога, че подобни казуси има и в училища в града. Не може някой да спечели конкурс и цял живот да е директор. Човек се изхабява, а може и да не се справя”, каза още той. Шефът на Английската гимназия Николай Радев обаче репликира, че има и успешни школски шефове с по 35 г. зад гърба на такъв пост, а новият Закон за предучилищно и училищно образование въвежда система за атестиране на всеки 4 години, което може да доведе до смяна при лошо справяне с отговорностите.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?