Промяна в матурите! Практически задачи изместват наученото наизуст

Не е нужно да превръщаме децата в справочници или машини за възпроизвеждане на факти

Анализ на близката история може да се направи дори през статия от в. „Работническо дело“ и една карикатура  

Интегриран тест по всички дисциплини замества сегашното външно оценяване през 2023 година.  

 

Специалисти по учебни дисциплини и експерти по тестовете вече работят по новите интегрирани варианти, които ще бъдат апробирани. Преподаването и текущите изпитвания също трябва да се ориентират към нов подход през следващите 2 г.

 

От националното външно оценяване в бъдеще ще отпаднат въпросите кой, къде, кога, през коя година, защо. Не е нужно да превръщаме децата в справочници, например по история, заяви Радостина Николова, главен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН.

Форматът вече няма да служи за оценка на предметните знания, а ще мери умението да се прилага наученото в клас. За целта въпросите за възпроизвеждане на фактология  ще бъдат заменени от нов тип. Може например да има задача за историческо познание, но през творба от изобразителното изкуство, даде пример Николова. Или пък ученикът да трябва да реши исторически проблем, но като ползва откъс от литературно произведение. Анализ на близката история може да се направи дори през статия от в. „Работническо дело“ и една карикатура. Може да се изисква също учениците да извлекат информация от различни източници и да я съпоставят, да ползват диаграми, посочи още варианти Николова. 

Тя обясни какво ще  представляват и какво вече няма да бъдат  изпитите по време на дискусия „Националните изпитни формати. Говорят практиците: Решения за образованието“. Тя се организира от „Образование България 2030“ - неправителствена организация, основана преди 6 г., която следи процесите в системата и ежегодно изготвя мониторингов доклад за състоянието <210>, като също дава препоръки, информира широката общественост и лобира пред институциите за належащи промени.

Дискусионният формат за НВО събра онлайн 150 участници, от които 44% учители, 19 на сто - директори, както и други педагогически специалисти, родители, ученици, представители на РУО, на бизнеса и неправителствения сектор.

Новите национални изпитни формати

ще се проведат за първи път през учебната 2022/2023 г.

по силата на променената Наредба 11 за оценяването след влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование от 2016 г. Тя предвижда националното външно оценяване да не е като сегашното - с отделни изпити по български език и литература и математика. Вместо тях ще има интегриран тест, който ще съдържа въпроси по различни учебни дисциплини. Тогава в началото на учебната година министърът на образованието ще определи кои предмети ще влязат в новия формат, като пак ще бъдат застъпени и българският и математиката.

В момента се обмисля как интегрираните тестове ще мерят нивото. Трудността идва от това, че една задача, в която са интегрирани няколко учебни дисциплини,

може да мери знанията на високо ниво само по една от тях, а по останалите ​- на ниско равнище,

обясни Радостина Николова. По тази причина в момента специалисти по различни предмети от МОН работят заедно със съставители на тестове.

Когато са готови с решенията, ще бъдат апробирани примерни варианти. „Това ще се случи в учебно време и чрез апробациите децата ще свикнат с новите задачи и как се подхожда спрямо тях. Ще ги покажем и на родителите, за да са спокойни, че

новият формат няма да значи повече частни уроци“, каза Радостина Николова.

Изпитването по новите национални формати трябва да бъде резултат от прилагането на т.нар. компетентностен подход в училище. Дотогава педагозите  трябва да са започнали да го използват не само в обучението, а и във вътрешните текущи оценявания на учениците.

Най-общо той се фокусира именно върху създаването на умения за интерпретиране на информация, анализ и практическото й използване по казуси, свързани с реалния живот, като така загърбва зубренето - научаване и възпроизвеждане на определено учебно съдържание.

Политиката за фокус върху компетентностния подход бе въведена със Закона за предучилищното и училищното образование. „Всички се съгласихме, че това е нелек, но важен процес - каза експертът от МОН. - Опитваме се да се оттласнем от това учениците да са енциклопедисти, а да развиваме у тях умения за живота, които да им помогнат и за професионалното, и за личностното развитие. В 21. век не можем да знаем какво точно ще е нужно на децата ни в бъдеще, затова се обединихме около основни ключови компетентности.“  Разписаните в нормативната база са 9, като освен по български, чужд език, математика, природни науки,

сред тях са също умение за учене, дигитални компетентности, социални и граждански компетентности.

На въпроса къде сме в момента в прилагането на компетентностния подход, Николова обясни, че тазгодишните абитуриенти са последен випуск по старата програма. Новите влизаха поетапно, като миналата година бяха застъпени в 10. клас. Приключваме с прилагането на новите учебни програми и това обяснява и предстоящия ни плавен преход от предишните към нови формати на НВО и ДЗИ, обясни Николова. Тя добави, че до въвеждането им

учителите ще имат още 2 години, за да засилят преподаването чрез компетентностния подход,

като през това време ще натрупат и нов опит в тази посока. Трябва да заработят в по-голяма степен практиките да се правят междупредметни връзки, както и т.нар. проектно-базирано обучение - изследване на проблем, в хода на което учениците извършват изследователска работа, ползват различни източници, извличат, отсяват и систематизират информация, обобщават, презентират, работят в екип, изграждат и критично мислене. Така ученето става чрез личния опит, а не чрез четене и възпроизвеждане на „смляна“ информация от учебника. 

Радостина Николова обаче подчерта, че това не изключва усвояването на базовите знания, тъй като не може без предметно знание да се мине на ниво интерпретация в компетентностния подход

 

Родителите искат да им се обясни промяната

Яна Алексиева от Асоциация · Родители!

Да има конкретност и яснота какво ще представляват новите формати, какви стъпки ще се направят до въвеждането им и как ще става оценяването. За това настоя Яна Алексиева от името на Асоциация „Родители“ и други родителски организации.

Според нея сега съпротивата срещу промяна на НВО и ДЗИ е заради неизвестността. Освен това, когато корекции се правят в последния момент, семействата нямат друга опция за наваксване, освен частните уроци, изтъкна тя.

Родителите няма как да направят информиран избор и да кажат, че искат различен от настоящия формат, ако не знаят какво ще представлява новият, увери Алексиева. Според нея семействата трябва да бъдат въвлечени в процеса на промяната, за да има разбиране от тяхна страна. 

Самата тя като родител и след като чу тезите на експерта от МОН и практикуващия учител, е съгласна с промяната, ако тя бъде действително осъществена по замисления начин, успоредно с промяната на начина на преподаване в клас.

Годишният доклад за 2020 г.:

46% от 15-годишните нямат функционална грамотност и практически умения по математика и природни науки 

Последният мониторингов доклад на „Образование 2030“ показва, че 46% от 15-годишните у нас нямат базови умения по четене с разбиране, математика и не се справят със задачи, които касаят умения от реалния живот. Учебните програми все още са фокусирани върху знанието, а НВО и ДЗИ продължават да оценяват именно това заучено предметно знание, обобщи изводите Златка Димитрова от „България Образование 2030“.

Тя подчерта, че промяната във форматите на НВО и ДЗИ е само един елемент от въвеждането на компетентностния подход, като тестовете трябва да отговарят на 3 изисквания: да мерят придобитите знания и умения, да са средство за оценяване на напредък или липсата му, да дават възможност за отчетност в системата.

Именно по тази причина реформата в образованието от 2016 г. насам върви в посока ключови компетентности. Това е важно, за да се постигне повече от заучаване на даден материал, знанията да са насочени към реалния живот и да могат да се трансферират в различни области и в решаване на различни проблеми, посочи Димитрова.

Изводът от доклада е, че това ще стане възможно, ако са налице 3 елемента:

 
нов подход за учене и преподаване, подкрепа за учителите в прилагането на компетентностния подход, промяна в начина на оценяване.

Докладът прави препоръки за ясни учебни програми, за които се знае точно какви умения трябва да развият. „Образование България 2030“ предлага това да стане, като се създаде т. нар. Учебна рамка (Curriculum framework), изпитните формати да се ориентират към оценяване на компетентности, а не само на знания, а учителите да бъдат подкрепени в новия начин на преподаване.

Като алтернатива на сегашния начин на оценяване организацията предлага два варианта. Единият е т. нар. формиращо оценяване. При него се дава проект, задача или се изисква поставяне на проблем от реалния живот, като се използва критично мислене, креативност, работа в екип, управление на времето.

Друг вариант са форматите на PISA, които мерят функционална грамотност, умения в областта на природните науки, математиката, но във всички тези области с фокус справяне в реалния живот. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
Bublik

Bublik

04.03.2021 | 16:32

Na 15 16 g. vartqt biboci za pari. Kade ste roditeli? Kade?

Отговори
0 0
:( :( :(

:( :( :(

22.02.2021 | 19:22



Отговори
0 1
:( :( :(

:( :( :(

22.02.2021 | 19:21



Отговори
0 1
:( :( :(

:( :( :(

22.02.2021 | 19:21



Отговори
0 1
:( :( :(

:( :( :(

22.02.2021 | 19:21



Отговори
0 1
Завършващ

Завършващ

22.02.2021 | 19:10

Няма отърване за нашия випуск, еййййй! Бахахахах

Отговори
2 0
Ветеран.

Ветеран.

22.02.2021 | 17:23

Какво ли не видях през годините в нашата образователна система. Това е поредният опит да се натоварят и ученици и учителис измислени методи и методики. Особено дразнещо е желанието на хора, които през живота си не са отваряли врата на учебна стая, не са носили дневник , не са дишали прах от тебешир и аромати на маркери, да дават съвети как да се учи, колко да се учи, как да се оценява...и т.н. Какъв личен опит , какви пет лева от дете, което трябва да УСВОЯВА първо знания, а после да ги прилага. Щели да прилагат умения, да мислят и дискутират приоритетно , за сметка на ЗУБРЕНЕТО ....Те и сега имат мнение и често го ,,излагат,, дори пред медиите пред умилителните ласкави погледи и слова на репортери, родители...Осъвременяват ,,представите " .ни , защото не им се е наложило по- задълбочено да четат , за да не би да зазубрят нещо. Най - пресен пример. На въпрос към дете в начален етап : Как си оредставя Левски днес. Отговорът : Представям си го да живее в къща с пет тоалетни.....Детето не е виновно.

Отговори
7 0
Нешо Тошков

Нешо Тошков

22.02.2021 | 10:02

Основната тежест на тази идея трябва да е отнесена към работата в час и към учителите - да учат децата и на факти, дати и др., (без тях не може) но и на боравене с информацията ! Ако това се направи първо, има една приказка за каруцата пред коня, то тогава и начина на изпитване ще се промени от само себе си ! Обратното няма да доведе до желания резултат - каруцата пред коня !

Отговори
0 0
ashley

ashley

22.02.2021 | 08:32

Браво! Првилна посока!

Отговори
0 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?