Следвайте ни

Проф. Янчева е новият стар ректор на Аграрния

viber icon

Очаквано досегашният ректор на Аграрния университет проф. Христина Янчева получи доверие за втори мандат на изборите днес във висшето училище.

От 157 делегати, които дадоха вота си на Общото събрание, 139 са гласували за нея.

Проф. Янчева бе единствен кандидат. Правилникът дава възможност за издигане на кандидатура и по време на изборите, но съперник така и не се яви.

Новият стар ректор има сериозен професионален и управленски опит – цялото кариерно развитие на проф. Христина Янчева от студентските години до момента е свързано с Аграрния университет.

В него  завършва магистърска степен, защитава докторска дисертация през 1987 г., а от 2011 г. е професор. Преподавателската й и научна кариера е в областта на растениевъдството, устойчиво управление на земите и постоянно затревени площи,  семепроизводство, ливадарство и фуражопроизводство, биологично производство.

Има над 100 научни публикации и 6 книги на български, английски и руски език. Тя е гост-професор в три университета в Република Казахстан, научен ръководител на 9 успешно защитили докторанти от страната и чужбина.

Член е на редакционната колегия на български и чуждестранни научни списания. Владее свободно английски и руски език.

Ръководител е на голям брой международни проекти, финансирани от различни европейски програми и оперативни програми на ЕС. 

Притежава богат административен опит като заместник-декан на Факултета по агрономство два мандата, заместник-ректор по международно сътрудничество, заместник-ректор по учебната дейност, и.д. ректор, а през януари 2016 г. е редовно избрана за ректор на Аграрен университет – Пловдив.

След обявяване на резултатите от избора проф. Янчева благодари на инициативния комитет от преподаватели, студенти и служители, които са издигнали кандидатурата й, на катедра „Растениевъдство“ за подкрепата, тъй като целият й професионален път е свързан с тази катедра, както и на всички, гласували за нея. Тя увери, че ще оправдае доверието, защото за нея Аграрният университет е не само работа, а мисия.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?