4232

Проф. Георги Манолов на 65 години: Ще разбия митовете за частните университети

Как се чувства еди​н професор на 65 години? Когато е написал 13 учебника, по които преподават негови колеги в различни университети. Той самият е създал частно висше училище. И името му тежи в политическите науки

В отлична духовна и физическа кондиция, изобщо не се замисля над отговора си проф. Георги Манолов. Мъдростта на годините му е показала някои грешки. Но не го спира да чертае още планове. Смущава ме само мисълта дали ще ми стигне времето да ги изпълня, казва президентът на Висшето училище по икономика и сигурност, който на 30 ноември навърши 65 г.

Още като гимназист проявил интерес към обществените науки

Пръст в това има баща му, преподавател в учителския институт в Смолян. Помни дългите нощи на разговори и спорове, които оформяли мирогледа му и критично мислене.

Тогава живеехме в друго време, отчита проф. Манолов. Но винаги е считал обективната, градивна критика за най-добро лекарство за обществото. Опитал сладкия му и горчив вкус като второкурсник по политически науки в Пловдивския университет. С колеги участвал в студентски конкурс „Социално, икономическо и политическо равенство през социализма“. Статията „Подценяване или формализъм“ била толкова еретична, че момчетата от провинцията били зачеркнати от програмата. „Някакви студентчета тръгнали да отричат равенството през социализма…“, връща се назад с усмивка проф. Манолов. Но разработката станала първата му публикация  във в. „Студентска трибуна“ в немислимата за революции 1979 г.

Баща ми, гимназията в Смолян и Пловдивският университет ми дадоха хоризонта на мислене, казва президентът на ВУСИ. Когато говори за онова време, се сеща за преподаватели от ранга на Светлозар Игов, доц. Владимир Янев и проф. Клео Протохристова. Вечно нещо дискутирали  с  колегите - със самочувствие, че от тях започва всичко. Веднъж Клео Протохристова ги предизвикала: „Като знаете толкова, кажете кой е най-издаваният български автор в чужбина!“. Вазов, сетили се първо за „Под игото“, после завалели още имена. Тя се подсмихнала и ги оборила: „Не, другарят Тодор Живков“.

Георги Манолов учил и ораторско майсторство във Факултета за обществени професии. Там студентите слушали речи на грамофон и пак се налагало да анализират Тодор Живков. Поне се научихме да не говорим на правешки диалект, обобщава проф. Манолов. Гордее се с преподавателите си - много от тях на висотата на световната наука, дори когато водели идеологически дисциплини.

И един ден самият той добил самочувствие да преподава 

Тази "авантюра" започнала с Школа по бизнес и безнесадминистрация към ПУ в партньорство със СНЦ „Нова генерация“. Договорката с вуза била след 2 г. младежите да продължат в 3. и 4. курс и да вземат диплома от ПУ. Като дошло време за първия випуск обаче, университетът се отметнал и 200-300 младежи останали наникъде.

Възможността да останат в ПУ, но да започнат от първи курс, избрали едва 20-ина. Останалите ни се довериха, а тепърва започвахме да мислим за университет, разказва проф. Манолов. Постигната била договорка с Югозападния университет „Неофит Рилски“ за изнесено обучение. След смяна на ръководството се наложил нов ход - Департамент  по стопанско управление и право към Варненския свободен университет. В един момент се оказало, че зам.-ректорът проф. Владимир Петров е дал сметката на личната си фондация, в която да се превеждат парите. Пак прехвърлихме студентите, този път в Благоевград, но никой не беше ощетен, казва проф. Манолов.

Когато през 2000 г. кабинетът на Иван Костов закри всички изнесени обучения, назрял моментът за собствен проект ​-  Колеж по икономика и администрация. Години отнело той да мине всички процедури, а на проф. Манолов - и да пребори общественото мнение, че частниците са мошеници и перат пари. „Колкото повече тояги ми удрят по гърба, толкова по-здрав става“, казва той.

Втори път водил битката - за да се преобразува КИА във Висше училище по сигурност и икономика.

Винаги е такъв инат. „Зодия Стрелец. Знам си мястото.

Където мога, нямам спиране. Където не, не се захващам“,

споделя ректорът на ВУСИ. Иска да го направи първия частен университет в Пловдив. Да съчетае сигурността и обучението по IT в областта на киберсигурността, без да подценява  другите 16 висши училища, които обучават по това. Мечтае за университет не голям, но специализиран  в национална сигурност, IT, икономика, управление и мениджмънт. Да има кампус с общежитие и спортен комплекс. Чертае планове за нови центрове и лаборатории, за студентска телевизия.

„Искам да разбия шаблона, че частните висши училища вз​емат пари от студентите  за формално обучение. Сигурно има такива, но не сме от тях ​- казва проф. Манолов. - Не ходим на почивки по Ривиерата и да бием риби в Атлантическия океан. Искаме нещо, което младите заслужават. И работим да го постигнем, като реинвестираме собствени средства.“ Само тази година сред новите придобивки са 3 кабинета - електронно стрелбище, детектор на лъжата и по информационна сигурност. „Парите не са от фондове, борси и олигарси. Никой не стои зад нас. Стоим ние с авторитета и възможностите си“, категоричен е президентът.

Освен да усвоят науките, иска студентите да развият морални качества. „Това липсва в образованието - казва той. - Заровихме тези техни функции в годините на промените. Излиза млад професионалист, но аморален. Знае как да прави пари, но вместо да ги множи, ги краде. А трябва да бъде възпитан в чест, дълг, достойнство и отговорност.“

 

Влюбен в науката и жена си

Когато съблече костюма, проф. Георги Манолов е обикновен човек с положителни качества и недостатъци. „Влюбен в науката и в жена си ​- добавя. - Това дава голяма сила. Ето какво един тандем може да направи. Обсъждаме, спорим, караме се, докато излезе всичко и го доведем докрай.” Горд е и със сина си, който говори 4 езика и движи международната дейност.

В дома му винаги се чете, пише и се работи. Вбесява се, когато някой гледа часовника и чака да свърши работното време. Единственият проблем е, че не му стига времето, а след 22 монографии и 13 учебника има още много да напише. До 2 г. иска да издаде том 4 на монографията за привилегиите в България -фундаментално изследване от основаването на България до днес как политическият елит е използвал привилегии за сметка на народа. Има амбиция и да състави български политологичен речник с 1000 термина. Сега има само словник с 300. Ако остане време, да завърша и монография за българската политически мисъл. Не познаваме политическата си история, а имаме личности като Петко Каравелов и Димитър Благоев, казва проф. Манолов.

В мемоарна книга  ще събере победите и ударите през годините. “Винаги съм водел кръгова отбрана. Не нападам, само отговарям. Ако бях тръгнал да громя конкуренти, щях да ги разсипя, но щяхме да загубим всички“, казва той.

 

Продавал вестници, мишки му изяли книгите

Голямата инфлация през прехода сварила Георги Манолов асистент в ПУ, с 220 лв. заплата и бебе, в  обща квартира с 8 ​души. Ще продавам вестници, решил един ден. Рано сутрин закусвалня „Родопи“ се превръщала в явка за клошари, неколцина студенти, пенсионери и асистента от ПУ. Чакали пресата да пристигне в 6,30 от София. Преди това Манолов вече бил отхвърлил друг ангажимент - в 6 ч. да се нареди на опашката  на Халите за две бурканчета кисело мляко, за да е сред първите 100. Закъснее ли, не остава. После на мраморния постамент на автогара „Родопи“ чакал клиенти за вестниците. Били бурни времена за пресата. „Дума“, „Демокрация“, „Свободен народ“… Продавал по 500 бройки на ден по 25 ст. - с монголски кожух с вдигната яка в студа.

По обяд хвърляше 2 кг монети и отиваше да преподава, спомня си съпругата му Олга Манолова. Нощем пускали завеса през средата на стаята. От едната страна спяло детето, той от другата готвел лекции.

Мишки им изяли 7 чувала книги. Нямало къде, затова ги оставили на балкона, а гризачите се качили по улука.

Синът бил едва на 3-4 г., когато Манолов обикалял града с „Тико“-то да лепи обяви за специалностите в колежа. „Нищо не може да ме спре, когато знам, че мога нещо. А мога да правя сериозна наука и образователен мениджмънт“, казва професорът. 

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Петър Чолаков

Петър Чолаков

02.12.2023 | 15:18

Следвах в Колежа по Икономика и Администрация преди около 10 години специалност Маркетинг, колежа като такъв беше нов - страхотна атмосфера, страхотни преподаватели, страхотна учебна база. За мен лично беше пълно удоволствие да следвам в подобни условия. Както и беше направен невероятен жест от страна на един ЧАСТЕН колеж - след ПЛАТЕНА семестриална такса и попълнени документи след като в администрацията разбраха, че съм пълен сирак - ТАКСАТА(мисля че беше около 700 лева тогава за семестър)ми беше върната и осигурено БЕЗПЛАТНО обучение до самото завършване включително. БЛАГОДАРЯ Ви г-н Манолов дано има повече хора като Вас, това беше и е един невероятен жест за който съм безкрайно признателен. Благодаря!

Отговори
0 0
Чорапът

Чорапът

02.12.2023 | 13:34

На посещение тази година в ПУ. Студенти няма. В сесия са. Но Него това не го интересува. От президенството натискат ректорът залата де е пълна. Спускат му и въпросите, които да бъдат зададени на великият държавен ръководител. За целта са избрани подходящите хора, които ще ги зададат. Спонтанно естествено. Чорапът отговаря на първите три. За останалите зацикля. Прекратяват спонтанната среща, като отчитат огромен интерес и блестящо представяне на зеленият чорап.

Отговори
6 2
Дешко

Дешко

02.12.2023 | 11:18

Тези които са общували с тоя цървул знаят че е кръгъл глупак. Жена му която сте намесили в интервюто можеше да я питате колко намаза като шеф на рекламата в няколко пловдивски вестници

Отговори
6 2
1234

1234

02.12.2023 | 10:47

В биографията липсва една подробност, че уважавания професор е преподавал комунистическа политика в ПУ и е уволнен. А кои са създали това колежче и с какви пари вече писаха.

Отговори
6 1
Бончо

Бончо

02.12.2023 | 10:11

Как ще разбиеш шаблона, като си част от него, бре?!

Отговори
12 1
Кейси

Кейси

02.12.2023 | 09:30

Добър бизнес, но печалната истина е, че нивото там е много ниско. Печатница за дипломи е. Общо взето като приют за нереализирани кандидат - студенти е този ВУЗ. Но в интерес на истината трябва да се каже, че останалите два колежа - на Коматевския възел и бул. Дунав, които затвориха, бяха по-зле.

Отговори
11 1
хахо

хахо

02.12.2023 | 09:02

Наука се прави от Посветен човек! Не от разни Професори и Академици!

Отговори
9 2
Плам Петров

Плам Петров

02.12.2023 | 09:06

Това училище е на бивши де сета.Хора работили за комунистическите служби.Вижте кой на граждава този милиционер.Самия рублен радефф.

Отговори
8 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?