Следвайте ни

Проф. д-р Мирослава Раковска: УНСС въвежда прием по специалности и кандидатстване с матури

viber icon

За новостите в кандидатстудентската кампания през учебната 2021/2022 година, разговаряме с проф. д-р Мирослава Раковска, заместник-ректор по учебната дейност на Университета за национално и световно стопанство.

- Проф. Раковска, какви са условията за кандидатстване в УНСС през тази година?

- Кандидатстването за всички специалности може да бъде с оценки от матура, съответстваща на кандидатстудентските ни изпити или с полагането на изпит. Предстоят две кандидатстудентски сесии – предварителна от 10-15 май, при която изпитите ще се проведат в електронен формат в тестовия център на УНСС, и редовна сесия от 2-5 юли, която ще се проведе присъствено на хартиен носител. И двете сесии ще се проведат, ако епидемичната обстановка го позволява. При образуването на състезателния бал се взема най-високата оценка, независимо на коя изпитна сесия е получена.

- А има ли нещо различно при кандидатстването?

- До миналата година нашите студенти участваха в класиране два пъти – веднъж при кандидатстването в поднаправления на професионалните направления и втори път при избора на специалност след втори курс. 

От учебната 2021/2022 година приемът в УНСС ще се извършва по специалности и кандидатстудентските ще бъдат класирани еднократно съобразно техния бал. Така още от първи курс студентите ще могат да осъществят контакт с катедрите, водещи специалностите, които да ги подпомагат в обучението и да ги улесняват при усвояването на знания и умения с фокус върху специалността, а също и да ги включват в съвместни инициативи с бизнеса и научноизследователски проекти.

- Какви учебни програми предлагате?

- През учебната 2021/2022 година предлагаме 43 бакалавърски специалности в шест професионални направления – „Икономика“, „Администрация и управление“, „Право“, „Обществени комуникации и информационни науки“, „Политически науки“, „Социология, антропология и науки за културата“.

Предвидили сме още повече засилване на практическото обучение. Студентите ще получават повече задания за изпълнение по време на семестъра във вид на решаване на казуси, задачи, проучване на литературата и тяхното изпълнение ще намира отражение в семестриалната им оценка. Ще увеличим участието на бизнеса в обучението. Това ще бъде под формата на открити лекции и изнесено обучение в реална бизнес среда. Постепенно ще повишаваме и дела на електронното учебно съдържание, за да отговорим на очакванията на съвременното дигитално поколение. 

Тази година студентите ни ще имат възможност да участват в още една програма за международна мобилност. Освен „Еразъм +“ и множеството университети, с които имаме сключени споразумения, УНСС вече е част и от европейската университетска мрежа ENGAGE.EU, заедно с още шест престижни европейски университета. Това е особено важно за развитието на компетенции, необходими за справяне с основните предизвикателства на съвременното ни общество -  цифровизация и изкуствен интелект, изменение на климата и устойчиво развитие, миграция и др.

- Какво да очакват кандидат-магистрите тази година?

- Стараем се всяка година да разкриваме нови специалности, за да отговорим на потребностите на бизнеса и динамиката на пазара на труда, както и на новите икономически и социални реалности. Преди дни Академичният съвет на УНСС утвърди 13 нови магистърски програми. Повечето нови специалности интегрират различни области на знанието и обучението по тях ще се извършва от две или три катедри. Такива например са новите магистърски специалности „Количествени финанси“, „Комуникационен мениджмънт“, „Дигитални маркетингови стратегии“, „Цифрово управление и администрация“. 

Новаторски и много необходими за бизнеса и администрацията са и интегрираната специалност „Управление и контрол на обществени поръчки“ и „Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер“. От следващата учебна година ще предложим обучение и по специалности „Търговия“ и „Бизнес логистика и вериги на доставките“, които развиват специализирани знания и умения, силно търсени на пазара на труда, а също и „Дипломация и стратегически анализ“ в областта на политическите науки.

- Към кои специалности интересът е най-голям?

- Търсенето е изключително голямо към традиционните специалности в областта на финансите и счетоводството, маркетинга, туризма, сигурността и човешките ресурси, транспорта, международните отношения. Но за да отговорим на предизвикателствата на времето ние трябва непрекъснато да модернизираме учебните програми и да разкриваме съвременни, иновативни специалности съобразени с динамичната бизнес среда. Често казвам: все едно в коя посока са вашите интереси, ние ще ви научим да ги управлявате. Това е уникалното предимство на УНСС.

- Какви още са предимствата на обучението в УНСС?

- Едно от най-важните предимства е, че обучението в нашия университет е практически ориентирано и насочено към придобиване на умения и компетентности за бързо вземане на адекватни и креативни решения в различни ситуации, отговорно администриране на процеси, работа в екип, открояване на проблеми и техните решения. Учебните програми са съобразени с изискванията на бизнеса и са създадени с активното участие на хора от практиката. Тази тясна връзка с бизнеса е причината за много добрата реализация на възпитаниците на УНСС. Над 97% от тях се реализират на пазара на труда до първата година от завършването си. Работодателите приемат дипломата на УНСС като гаранция за отлична подготовка и висок професионализъм. За поредна година УНСС е удостоен с приз за най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища в България. Предимства на обучението в УНСС са и съвременните учебни планове, програми и методи на преподаване, които съответстват на световните образователни стандарти, както и модерната учебна база, богатите библиотечни фондове и електронните бази данни от цял свят.

- Как се обучават вашите студенти в условията на пандемия?

- УНСС беше сред първите университети, които преминаха на онлайн обучение и пръв изгради изцяло онлайн работен процес за учебната дейност. Като част от дигитализацията на цялостната дейност на университета е създадена системата Уеб студент. Учебният процес се управлява от компютърни системи. Студентите от УНСС станаха първите в България, които получиха електронни студентски книжки. Тя представлява комбинация между банкова карта и международна студентска идентификационна карта, която предлага множество намаления (до 50%) за различни услуги в България и в 127 страни по света.

Улеснени и дигитализирани са и почти всички административни процедури във връзка с обучението на студентите като регистрация в уеб студент - получаване на различни справки за студентското положение, плащане на семестриални такси и записване за следващ семестър, подаване на заявки за избор на дисциплини  и др., общо 21 онлайн услуги.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ganko

Ganko

29.04.2021 | 11:42

Profesor dalboko garlo

Отговори
0 0
Ganko

Ganko

29.04.2021 | 11:37

Profesor po kvo? Po lapane na pishi ili dalboko garlo v zasedatelnata zala?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?