Следвайте ни

Проф. Баташки: Липсата на прозрачност при избор на ректор на МУ крие риск от натиск и манипулации

viber icon

Пълният списък на представителите на Общото събрание (име, фамилия и квота, от която е определен/излъчен съответния представител на академичния състав, редовни докторанти, студенти и административен персонал) за избор на ректор на 13 септември 2019 г. поиска проф. д-р Илия Баташки от ректора на Медицинския университет в Пловдив проф. д-р Стефан Костянев.

Запитването бе направено с писмо по Закона за достъп до обществена информация. Тъй като съм единственият кандидат за ректор на университета, смятам, че аз и всички останали, които се включат в надпреварата, могат да разполагат с тази публична информация, заяви проф. Баташки. Според него по този начин се гарантира прозрачното протичане на избора по строго определени правила, без да се допускат манипулации и натиск. Затова за всички е изключително важно как е формиран съставът на Общото събрание.

Отговорът на ректора бе получен с отказ за предоставяне имената на членовете. В писмото си проф. Костянев препраща към проф. д-р Мая Кръстева, председател на ОС  на МУ – Пловдив за получаване на исканата информация.

Според проф. Баташки тези добре премислени ходове на настоящото управление показват недвусмислено, че манипулацията и агитацията са в ход, независимо от официално обявения отпуск. А че умее да манипулира мнението на хората - за два мандата екипът на проф. Костянев е успял да ни демонстрира не веднъж.

Не мога да подмина споделените с мен наблюдения, че върху студентите от Студентски съвет също е оказван натиск за вкарване на точно определени и удобни докторанти и студенти, добави единственият официален кандидат за ректор.

Явно проф. Костянев е забравил и още нещо - че пълномощията на председателя на Общото събрание са прекратени на 13 юли 2019 г., когато реално приключи и неговият управленски мандат. Неговите очаквания са проф. Кръстева да организира събранието за избор на нов ректор в нарушение на закона, макар това да е негово задължение, след като самоволно и без причина удължи мандата си и се надява да си осигури трети „скрит“ мандат.

До момента на официалната интернет страница на МУ-Пловдив липсва всякаква информация за списъчния състав на Общото събрание.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари (3)

гарганел

10.08.2019 | 20:28

Че по-голям манипулатор от този кандидат за ректор знаем и ние от "Свети Геортги" и колегите от Свети Панталеймон и от МВР-то. Този път явно по-списък иска да се опитва да купува и притиска членовете на Общото събрание, с паричките получени от обществени поръчки, акакто се разбра и от затворници

Отговори
1 0

Ехооо:)

08.08.2019 | 10:05

Точно той да говори за натиск и манипулации!!! Голям майтап .Когато трупаще дълговете на "Св.Реорги" същият " Внимавайте кой дава парите" Манипулации и внушения защото така му е изгодно сега

Отговори
4 1

ах, добро утро

07.08.2019 | 21:49

Голям смях е, когато чугунени комунисти и комсомолски секретари си ги мерят. Имаше едни такива избори преди години, когато червени МУ-атове се ритаха, а спечели ДПС+УБО....ама това е стара история. Която само потвърждава, че в МУ-Пловдив, 10-ти ноември никога не е идвал. Нали, другари и другарки от села и паланки??

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?