4232

Проф. Ангел Учиков е новият ректор на Медицинския университет

Проф. Ангел Учиков е новият ректор на Медицинския университет в Пловдив, научи "Марица". Той печели днешните избори още на първи тур с повече от половината гласове на общо 305 делегати, които са участвали във вота. По неофициална информация 167 от участниците в Общото събрание са подкрепили неговата кандидатура. Този резултат означава промяна на статуквото във висшето училище. 

Втори е проф. д-р Благой Маринов със 109 гласа, а проф. д-р Румен Стоянов е подкрепен от 28 делегата.

Проф. Ангел Учиков е един от водещите специалисти по гръдна и коремна хирургия в България, специализирал във Франция и Австрия. Има над 130 публикации в български и чужди издания, от които 101 са включени в базите данни Web of Science и Scopus, а 24 са публикациите с импакт фактор. Той е част от авторските колективи на 6 учебника и монографии. 

Проф. Учиков е републикански консултант по хирургия и гръдна хирургия, началник на Втора клиника по хирургия и заместник-председател на Съвета на директорите на УМБАЛ „Св. Георги“. 

Израснал е в семейство на медици. Преминал е през всички стъпала на университетската йерархия, а от 2011 г. участва в управлението на Медицинския факултет. В продължение на 8 години е бил заместник-декан по международно сътрудничество и проектна дейност, а от 2019 г. до момента е декан на факултета.

Добрите идеи стават реалност, когато са в ръцете на знаещите и можещите",

казва проф. Учиков. Залага на стил управление, което стъпва на принципност, толерантност и колегиален тон.

По отношение на учебната дейност проф. Учиков възнамерява да оптимизира системата за прием на чуждестранни студенти със селекция на входа за обективно оценяване на общообразователната подготовка на кандидатите. Планира привличане на студенти от повече държави и баланс между броя на чужденците и реалните възможности на академичния състав да обезпечи качественото им обучение. Предвижда също прием на повече чуждестранни студенти във Факултета по фармация, Факултета по обществено здраве и Медицинския колеж.

Дигитализация и съвместни магистърски програми с други висши училища също са сред приоритетите на проф. Учиков. Вижда необходимост от актуализиране на учебните програми, лесен достъп до интернет базирани образователни платформи и ефективно обучение в клинична среда.

Ще търси оптимална обратна връзка чрез работни срещи със студенти и анкети за нивото на преподаване. Залага на въвеждане на интерактивни методи и симулационно обучение, както и на следдипломната квалификация.

В научноизследователската дейност планира участие на МУ-Пловдив в научни мрежи и инвестиции в иновации с обществено и социално значение за човешкото здраве. Предизвикателство за него е използването на изкуствен интелект в научните изследвания. Държи на изследователска дейност в обучителния процес с цел ранно приобщаване на студенти, докторанти и специализанти към научноизследователска работа. Възнамерява да обособи отделно административно звено в подкрепа на изследователите, за които да има и мотивиращи възнаграждения.

В областта на международното сътрудничество вижда възможности за съвместни магистърски програми с други висши училища, лекции на гост-лектори, участие в международни мрежи и засилена мобилност по „Еразъм+“.

Ще работи за акредитиране на нови специалности - докторски и матистърски програми по иновативни дисциплини. Негова цел е също осигуряване на високотехнологично оборудване.

В политиките по отношение на академичния състав залага  на регулярно повишаване на заплатите, намаляване на административната натовареност, финансова подкрепа за участие във форуми. Възнамерява да премахне условието за владеене на английски език при академичното развитие и да облекчи процедурите за атестация, както и удължаване на договорите на преподаватели на възраст над 65 г.

Проф. Учиков ще работи активно със студентските организации. Обещава да осигури всички необходими консумативи за обучението и да регулира числеността на групите за практическо обучение с цел по-добра ефективност. Пълноценни студентски стажове и осигуряване на актуална литература и абонаменти са други цели, заложени в мандатната му програма. Предвижда награди за студенти с постижения.

По отношение на финансите ще търси увеличаване на приходите по държавни и оперативни програми, платени услуги и курсове.

Мандатната програма на проф. д-р Учиков е с мотото "Академичност, градивност и прозрачно управление".

За председател на Общото събрание е избрана проф. Мариана Мурджева, която бе ректор на висшето учебно заведение до момента.  Зам.-председател стана проф. д-р Иван Иванов.

Оцени новината

Оцени новината
3.4/5 от 5 оценки
3.4/5 от 5 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Честито

Честито

03.11.2023 | 11:16

Честито проф. Учиков! Вие заслужавате този пост.

Отговори
5 2
Настоятелство

Настоятелство

03.11.2023 | 10:17

Ние си искаме проф. Костянев, ректор с най много заслуги и

Отговори
1 6
Простаак

Простаак

03.11.2023 | 07:43

Благо Маринов е голям учен и истински интелектуалец. Но на нас такива не ни трябват. Важно е непрекъснато да се утвърждава простотията и посредствеността.

Отговори
2 5
кво стана

кво стана

02.11.2023 | 19:30

с ухиления патофизиолог, когото Марица толкова старателно промотираше? Отговор: каквото стана и с кандидата й за кмет!

Отговори
7 1
Абе, за

Абе, за

02.11.2023 | 20:25

Тая Мурджева мн интересни неща се коментират в МУ. Това, че е ярко червена и предполагаемо лява май не и пречи да притежава десетина апартамента из страната и чужбина. А и онзи друсаняк синът, и той така. Самата тя до сто години ли ще мота из университета. Явно кинтите и защитата пред прокуратурата на статута председател на общото събрание са голям стимул.

Отговори
8 2
Гаменъ

Гаменъ

02.11.2023 | 19:02

Тоя гъпанар защо е с маска? Отново се готвят да страхуват раята?

Отговори
3 13

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?