Проект ACROSS – за нови перспективи в обучението

На откриването на учебната година в Аграрния университет – Пловдив си дадоха среща и партньори от редица международни проекти. В официалната церемония се включиха гости от Чехия, Австрия, Германия, Холандия и Франция, които се събраха за заключителна среща по проект ACROSS (Across disciplines, borders and people in Rural Development) по програма Еразъм+.
Домакин на заключителната среща беше Факултетът по агрономство, с координатор по проекта – проф. Тоня Георгиева. Петте партниращи университета – Czech University of Life Sciences Prague (Прага, Чехия), Hochschule fur Agrar- und Umweltpadagogik (HAUP) (Виена, Австрия), Аеres University of Applied Sciences Wageningen, Educational faculty (AERES) (Вагенинген, Холандия), Humboldt-Universitaet zu Berlin (HU) (Берлин, Германия), Еcole Nationale Superieure de Formation de L’enseignement Agricole (ENSFEA) (Tулуза, Франция) приеха идеята да работят заедно за преодоляване на различията в образователните системи и на образователната среда, да създават и адаптират нови подходи за постигане на високи образователни резултати и професионални компетенции  на младите хора, ориентирани и подходящи за общия европейски пазар на труда.
В проекта, като обучаеми, се включиха магистри, млади асистенти и учители от земеделските училища в Кнежа и Нова Загора. Основният фокус беше интегриране на социалните  и екологични проблеми в обучението. За двегодишния срок за реализация на проекта бяха организирани две летни училища – във Вагенинген (Холандия) през 2018 г. и Баденвайлер (Германия) през 2019 г. Като обучител и консултант по проблемите на биологичното земеделие активно участие взе и проф. Иван Манолов. В екипна работа с колегите се от партниращите страни, младите преподаватели обмениха професионални знания и педагогически опит, свързани с обучението за устойчиво развитие. В Холандия участниците в обучението коментираха социалните проблеми и интегрирането им в учебните програми, а в Германия – екологичните проблеми. Младите преподаватели се потопиха в използваните практики на дуалното обучение. Нестандартните условия на обучение, срещата с имигранти, социалните проблеми в големите градове, екипното обучение и др. се превърнаха в истинско предизвикателство за българските участници.
Като резултат от проекта ще останат също 8 пакета дидактически материали по теми, които са подбрани от участниците, и които директно могат да се ползват от интересуващите се ([email protected]).
По време на престоя си, координатори, учители и студенти посетиха и професиналната гимназия в гр. Чепеларе. Екологичната обстановка, учебните резултати и професионална реализация на учениците достойно защитиха имиджа и традициите в българското професионално образование.
В културната програма бяха включени също посещение на природонаучния музей в Пловдив, с. Забърдо с традиционен обяд от родопски специалитети, феноменалните Чудни мостове, Бачковски манастир. 
Партньорите от партниращите университети вече планират следващите активности отново с координацията на Аграрния университет.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?