Следвайте ни

Пробен стаж и още часове по чужд език в 10 клас

viber icon

Още преди да започне обучението на работно място във фирма в последните 2 години в дуалните паралелки, приетите в тях ученици ще имат възможност за „пробно стажуване”. То ще се случва още в първия етап на гимназиалното обучение - до 10. клас, като ще се ползва финансиране по проект „Подкрепа за дуалната форма за обучение".

Той ще се реализира 36 месеца с пари от ОП „Наука и развитие за интелигентен растеж”, като водеща организация е МОН.

Проектът е в подкрепа на учениците от първи гимназиален етап в специалности с недостиг на пазара на труда, защитени специалности и специалности в обхвата на Стратегията за интелигентна специализация.

Част от мерките са за училищата. Те ще могат да организират с финансирано обучение повишаване на квалификацията на преподавателите по професионална подготовка, включително теоретично и практическо обучение.

Друга възможност е закупуване на оборудване и материали, включително работни облекла и лични предпазни средства.  Ще се финансира и разработване или закупуване на учебни помагала и материали за специфична професионална подготовка и ключови компетентности на ниво училище.

В проекта са заложени и мерки за подкрепа на образователната система - разработване на учебни планове, учебни програми, национални изпитни програми за дуалната система, инструменти за оценка и помощни и методически материали на национално ниво.

Подкрепата за учениците се изразява в „пробно стажуване“ в партниращо предприятие още в първия етап от гимназиалното образование. Предвидени са допълнителни занимания по чужд език или професионална подготовка за десетокласници.

Работодателите пък ще могат да искат пари за обучение на наставници и тяхното осигуряване в предприятията. Ще се финансират и кампании за информиране относно нормативните изисквания за фирми при участие в дуалната система.

Предстоят 18 информационни кампании за популяризиране на системата сред родители - по 3 всяка година в 6 региона.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?