Признание за най-добрите: Учителите като ювелири - работят със скъпоценни камъни

„Постиженията на един учител не се измерват с единиците деца, които носят медали. Успехите на тези ученици се дължат повече на семействата, дарбата им от Бог, предварителната подготовка и това, че са търсещи и не се задоволяват само с училището.  Аз усещам най-голямо признание от бившите си ученици – когато ме срещнат след 15 г. с думите: „Помните ли какво ни казвахте?“. И цитират онова, което е било между другото и аз дори не го помня, но съм го казала, за да станат добри хора. Иначе науката я има в учебниците.“

Това сподели старши учителят по математика от Математическата гимназия Лилия Трупчева, след като изслуша дългата визитка на професионалните си успехи и постижения на нейни ученици за 35 г. стаж, от които 32 в елитното училище.  Преподавателката се нареди сред 23-мата учители и директори, които получиха ежегодните награди на Регионалното управление на образованието.

Те се дават за шеста поредна година – за висок професионализъм и всеотдайност, значими резултати в обучението, възпитанието и социализацията на децата. За първи път тази година номинации имаха право да излъчат не само педагози от гилдията, а и граждани, родители, обществени организации. Догодина се обмисля да има и специална категория, в която родителите ще решават кои да бъдат първенците.

„Когато наказвам, е трудно. Когато награждавам – също – призна пред педагозите началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. – Независимо от критериите и комисията, всеки пък е трудно да си позволим да дадем тази оценка на някого, а на друг – не“. След като в сложната ситуация на пандемия, миналата година РУО връчи наградите на всички от гилдията в областта, сега отново отличава най-добрите от заслужилите.

Церемонията в двора на ПГТ „Проф. Асен Златаров“ започна с акапелното изпъление на националния химн от единайсетокласника от Хуманитарната гимназия Стилиян Пенков. 

Две награди бяха присъдени в категорията за педагогически специалист в предучилищна възраст. Пенка Славова от ДГ „Осми март“ заслужи едната с 19 г. стаж, в който прилага театрални, художествени и STEM техники, игри и интерактивни методи. Ели Радкова от ДГ „Чучулига“ пък е учител само от 7 г. и  работи за толерантност и емпатия между децата, като е постоянен инициатор на нови проекти, в които използва индивидуален подход.

Сред учетилите от начален етап бе отличена Гергана Стоицова  - старши учител от ОУ „Алеко Константинов“, която вмъква елементи на ековъзпитание. Десислава Кръстева, която е носител на още много награди, получи поредната за това, че поощрява всяко дете да бъде откривател и вярва в потенциала на всеки в класа, известна е и с работата си в групите по религия.

Кирилка Кралчова от ОУ „Драган Манчов“ имаше много да разкаже за 40 г. стаж при шестима директори, но след благодарностите отстъпи сцената на още две  свои колежки. Минка Кирова от СУ „Софроний Врачански“ получи отличието заради интерактивните мултимедийни учебни модули, които създава, и които обменя безвъзмездно с колеги в условията на пандемия. Велика Бочукова от СУ „Любен Каравелов“ пък застана в светлината на прожекторите след открит урок пред 50 учители, STEM елементи в преподаването и много спечелени състезания от нейни ученици с максимален брой точки.

Петима са носителите на наградата на РУО в прогимназиален етап. София Гаргова е старши учител по английски в ОУ „Княз Александър I“, Таня Карова преподава литература в ОУ „Душо Хаджидеков“ и пише поезия, Румяна Адовска от СУ „Константин-Кирил Философ“ вече 37 г. разкрива пред учениците красотата на музиката. Лалка Христева пък преподава физическо възпитание и спорт в ОУ „Петър Берон“ в Перущица.

 Учителката по математика от СУ „Патриарх Евтимий“ Ваня Георгиева е извела най-добрите си ученици до призови места на математически шампионати в Китай и бронз от олимпиадата в Хонг-Конг. „Благодаря на Бог, че е положил в сърцето ми най-любящата професия – каза тя. – И на Кирил и Методий за буквите, чрез които четем словото. Вярвам, че съм възпитала в своите ученици това, което иска Бог от нас. Благодаря на децата, които са усетили това в мен“.

В гимназиален етап признание получиха четирима педагози.  Витка Делчева преподава предприемачество, икономика, счетоводство вече 38 г. от които 34 в ПГТСТ „Гоце Делчев“. „За толкова време човек свиква с много неща  и иска да направи много неща. Вече съм в края на своя път в професията, дано ме запомнят с добро“, каза тя. 

Със своите 12 г. стаж в гилдията учителката по френски от ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“ Биляна Господарска изпита благодарност дори само защото е сред хора с толкова богати биографии.  „Работата ни е като на ювелирите – работим със скъпоценни камъни. Трябва да сме прецизни и за внимаваме. Колеги, високо сърцата!“, обърна се към тях тя.

Освен математичката от МГ-го Лилия Трупчева, наградена в тази категория е и Росица Ангелова  - старши учител по икономика от СУ „Черноризец Храбър“, чиито ученици наскоро заеха челните три места в национално състезание по практични финанси. 

Наградите за директори тази година са за шефката на ДГ „Еделвайс“ Надя Загорска, Величка Кирова – на НУ „Васил Левски“ в Съединение, Елена Искилиева – на ОУ „Захари Стоянов“ в пловдивския кв. „Коматево“, Красимира Благоева – на ОУ „Васил Левски“ в Караджово, Ива Пенкова – на ОбУ „Христо Ботев“ в Стамболийски.

За цялостна дейност РУО награди учителя по рисуване от СУ „Пейо Яворов“ Станислав Петев и директорката на СУ „Любен Каравелов“ Славка Щерева.

 

Директорке, ти какво работиш?

Наскоро в час по физическо първолаче стъписало шефката на СУ „Черноризец Храбър“ с въпроса: „Директорке, ти какво работиш?“.

Своя отговор Елена Кисьова сподели при удостояването й с наградата „Неофит Рилски“, която се присъжда от просветния министър Николай Денков по предложение на РУО. „Нашата работа е безсънни нощи, след които да влезем отново в училище с усмивка и ръка, която гали - каза Кисьова. – Ние сме хора, на които се крепи духовността“.

Най-високия атестат за своята работа на директор вижда в това, че преди 12 г. кандидатите за първи клас били 35, сега чупят всички рекорди – 199. „Нека бъдем като Йовковите герои – все по теля да търсим добрия образ, да сме обичащи и подкрепящи“, пожела на колегите Елена Кисьова.

Заедно с нея наградата „Св. Неофит Рилски“ получиха директорката на СУ „Братя Миладинови“ Румяна Петрова, Мариана Манчева - на карловското СУ „Васил Левски“, Сийка Зрънчева  - на ОУ „Васил Петлешков“ в Пловдив, Йордан Диков – на асеновградската ПГ „Цар Иван Асен II“, Стоян Даскалов – на ДГ „Здравец“, Мария Атанасова – зам.-директор на ЕГ „Иван Вазов“.

Призът тази година отива също при учителката по биология от СУ „Васил Левски“ в Карлово Анелия Николова, Шинка Дичева от МГ, Валя Георгиева от СУ „Св. Патриарх Евтимий“, Мария Каракехайова от ОУ „Яне Сандански“,  Галина Тодорова от ОУ „Стоян Михайловски“, Надежда Атанасова от ПГЕЕ, Красимир Витларов от  ОУ „Васил Левски“.

Снимки: Наташа Манева

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
123

123

26.05.2021 | 19:03

Г-жа Ели Радкова е преподавала на моята дъщеричка и мога да кажа, че това е невероятен преподавател, педагог и Човек! Не пропуска момент и начин да научи децата да уважават, да показват внимание към учители, родители, баби и дядовци! Винаги, когато я срещнем по улицата, е усмихната и лъчезарна! Обичаме Ви, г-жо Радкова! Но с чисто сърце мога да кажа, че целият екип на ДГ”Чучулига” е невероятен!

Отговори
2 0
Галина АПОСТОЛОВА

Галина АПОСТОЛОВА

26.05.2021 | 17:36

Ама хубаво сте объркали именатана колегите...Таня Карова от "Душо Хаджидеков". Красимир Витларов от "Васил Левски"...

Отговори
0 0
Елица Кандева

Елица Кандева

26.05.2021 | 19:09

Благодаря Ви, че обърнахте внимание. Вече са поправени

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?