Следвайте ни

Признаха Пловдив за Град на знанието в престижна класация

viber icon

Пловдив беше отличен с приза "Град на знанието" заради постиженията си в образованието в традиционната кампания „Най-добрият град за живеене” на Дарик радио. Наградата беше обявена в ефира на радиото вчера вечерта от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, а ресорният зам.-кмет на Пловдив Стефан Стоянов благодари за признанието. Церемонията се състоя дистанционно заради епидемиологичните мерки, които са наложени от частичния локдаун в страната.

Община Пловдив обединява усилията си с бизнеса, с висшите учебни заведения, с научните институти и през последните години успя да превърне града в лидер в образователните системи в България, гласят мотивите при избора на "Град на знанието".

Сред големите предимства на Пловдив е модернизацията на учебния процес.

В момента 38 училища под тепетата имат повече от една виртуална класна стая за всяка паралелка, 94% от учениците над 5-ти до 12-ти клас са с активни профили в системите, а активните класни стаи са 9 000, което е най-високият процент в страната. По внедряване на технологии и дигитализация на учебния процес Пловдив се доближава до скандинавските страни, напомниха от просветното министерство.

Пловдив има 52 общински училища, 17 професионални гимназии и 4 частни учебни заведения и едни от най-престижните университети в страната. В тях учат близо 44 000 ученици и 34 000 студенти. Дуалното образование е сред водещите приоритети на общината, защото градът е център на най-голямата и бързо развиващата се индустриална зона в страната. Общите усилия с бизнеса развиват активно дуалното образование, което през следващите години ще бъде едно от най-предпочитаните. 

Пловдив е лидер и във въвеждането на Монтесори педагогиката в предучилищна и начална възраст. 

„Представете си, че само след година-две повечето завършващи ученици ще имат базови дигитални и меки умения. Те ще ползват свободно електронна поща и основните компютърни приложения, ще знаят как да използват Интернет за учене и за работа, ще имат умения да презентират и да работят в екип. Това би било огромно предимство за българската икономика само след няколко години, когато тези млади хора започнат своя професионален път". Това заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов при приемането на наградата.

По думите му технологиите ни дават голям шанс бързо да реформираме образователната система, без да променяме съдържанието в нея, а начините на преподаване. Той подчерта, че наградата е и признание, че Пловдив успя да привлече Първия международен научен център в България – „Планта СИСТ“, който се финансира директно от Европейската комисия и от нашата държава с близо 30 млн. евро. 

Тази година по инициатива на кмета Здравко Димитров беше подписан Меморандум за взаимопомощ между пет пловдивски висши учебни заведения и Община Пловдив. Целта е развитие на сътрудничество в областта на образователните, научни, културни и спортни обмени.

В историята на проучването на Дарик Пловдив е първенец в категория "Бизнес град" за 2014 и 2015, и "Арт град" за 2008 г., 2012 г. и 2016 г. Сега призът "Град на знанието" е поделен с Варна.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

21.12.2020 | 00:11

Благодарение на Иван Тотев!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?