Следвайте ни

Приобщават деца с увреждания с "Дама" и "Не се сърди човече"

СУ "Паисий Хилендарски" с 3 проекта за приобщаващо образование по "Еразъм+"

viber icon

Училище приобщава по естествен начин деца с увреждания, като ги връща към игри от миналото. В двора на СУ "Св. Паисий Хилендарски" по проект "Спорт за всички" са разчертани матрици за "Дама", "Не се сърди, човече" и "Стълбички". Програмата е насочена към ученици с увреждания на възраст от 7 до 18 г. и към живеещите в отдалечени райони. 

Искаме те да разберат, че не са по-различни от останалите, казва екипът на проекта, в който са директорът Илия Къртев, главният учител в начален етап Нина Грудева, старши учител Силвия Икимова ​- преподавател по английски език, и техни колеги. Затова игрите са адаптирани. Във всяка има и по-лесна част за деца, които се затрудняват. По този начин се осъществява най-важната цел - приобщаване на всички. 

Лично учителите по физическо разчертали спортното игрище с ярки цветове. Добавили и линия на баланса. По нея децата могат да вървят напред и назад, по този начин развиват умение да пазят равновесие. Останалите игри са за двигателна култура, бързина, сръчност, ловкост. „Не се сърди, човече“ развива умения за работа в екип, търпение и толерантност - качества, на които залага модерното образование. Придобивките се използват в часовете по физическо и в занималнята. Достъпни са и в свободното време.

"Спорт за всички" е само един от 3 проекта на школото, финансирани  по програма „Еразъм +“. По „Обучение на учители, като посланици на приобщаващото образование“ педагози, психолози и ресурсни преподаватели се учат да разработват и прилагат успешни практики, за да се постигне достъпно образование за всички ученици. Предстои създаване на наръчник, който да се ползва и от други училища.

Третият проект е „Бойните изкуства като способ за приобщаване“. По него ще бъдат обучени учители по физическо в училища в отдалечени селски райони и там, където има ученици в неравностойно положение. Целта е да се подсили самочувствието на децата, да се работи срещу агресията и в спортуването да бъдат въвлечени и хора с физически и умствени увреждания (церебрална парализа, глухота, зрителни нарушения, аутизъм, синдром на Аспергер, диспраксия, ХРНВ и др.). 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?