46

Приказка от мен за теб: Сиана спасява тъжни дракони

Второкласничка от Ямбол е готова да спаси всеки тъжен дракон, даже и да не се окаже омагьосан принц. Затова му е измислила принцеса, която да го обича такъв, какъвто е. Приказката "Принцесата и драконът" на Сиана Митрева от ИОУ „Николай Петрини” в  Ямбол заслужи втора награда в категорията на най-малките в конкурса "Приказка от мен за теб".

Авторката посещава школата "Седмоцвет" към Центъра за подкрепа на личностното развитие в своя град и има втора награда от национален конкурс за Трифон Зарезан. Обича да танцува и е част от школския мажоретен състав. Тази година талантът й се разгръща и в писането - с още една награда за приказка в конкурс на библиотеката в Балчик.

Иска да стане стюардеса. Засега.

-------------

Принцесата и драконът

Имало едно далечно кралство. Наричали го Щастливото кралство. То било управлявано от мъдър и добър крал и красива и добра кралица. Те имали дъщеря, която била умна, мила и красива. Казвала се Алис. Хората, които живеели в кралството, били щастливи и доволни от своя живот, защото имали всичко, от което се нуждаели, благодарение на мъдрото управление на краля и кралицата.

Един ден спокойствието в кралството било нарушено от появата на тъжен дракон. Щом го видели, хората се уплашили и се скрили по домовете си. Драконът не искал да ги изплаши, а искал да бъде техен приятел. Седнал тъжен на площада на кралството и се чудел защо всички се крият. Принцесата го видяла от замъка и отишла при него. Без да се страхува, тя го попитала

- Хей, защо си тъжен? Тук всички сме щастливи.

- Мъчно ми е, защото съм сам и нямам нито дом, нито приятели.

- Ние всички от кралството ще бъдем твои приятели - казала принцесата.

Драконът се зарадвал и плахо прегърнал Алис. В този момент хората излезли от домовете си.

Донесли храна и вода на дракона и решили да му направят дом. Всички участвали в построяването на дома на дракона, освен съветникът на краля. Той бил алчен и злобен човек, който единствен в кралството не харесвал дракона. Имал тайна цел - да се ожени за принцесата и да наследи кралството. Виждайки как Алис се привързва към дракона с всеки изминал ден, той се опитвал да попречи на тяхното приятелство.

Една вечер принцесата била в дома на дракона, както обикновено, и двамата си говорели за разни неща. Съветникът тихо се промъкнал и без да разбере, че принцесата е вътре, взел една клечка кибрит и подпалил дома на дракона. Мислел си, че така ще се отърве завинаги от него. Драконът усетил дима и бързо грабнал момичето. Отвел я далече от дома си. През това време хората в кралството видели пожара и се втурнали да го гасят.

Драконът и принцесата стигнали до едно езеро. Драконът изгубил сили и паднал на земята. Погълнатият дим от огъня започнал да го души и той едва си поемал въздух. Принцесата се уплашила, дала му вода, но той изгубил съзнание. Алис горчиво заплакала, прегърнала дракона и го целунала, казвайки:

- Ти си най-добрият ми приятел, даже повече от приятел, не ме изоставяй! Искам да сме винаги заедно!

В този момент драконът отворил очи и се превърнал в красив принц. Принцесата била много учудена, но и безкрайно щастлива. Принцът й разказал, че зла вещица го е омагьосала да се превърне в дракон, защото той не е искал да се ожени за нея. Магията щяла да се развали, когато момиче се влюби в него и го целуне.

Двамата се завърнали в Щастливото кралство. Разказали всичко на краля и кралицата. Съветникът чул всичко това, побеснял от яд и напуснал кралството завинаги. Принцът и принцесата се оженили. В деня на сватбата над Щастливото кралство завалял златен дъжд. Това било богатството на принца, което вещицата му била отнела.

Всички в кралството заживели щастливо до края на дните си.

Сиана Иванова Митрева, ИОУ „Николай Петрини”, Ямбол

Втора награда в категорията на най-малките

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.06.2023 | 17:28

Б р а в о Д е т е

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?