46

Приемът след 7. клас: 8 паралелки повече в гимназиите в Пловдивско

62,15 на сто трябва да са професионални, а 56,4%  – със STEM насоченост

Осем паралелки повече спрямо миналата година ще приемат ученици след 7. клас в предстоящата кампания в гимназиите.  Пловдивска област трябва да се вмести в квотата от 236 паралелки, която е определена от Министерството на образованието и науката. В предишната кампания бяха 228.

Увеличаването е заради по-големия набор на завършващите основно образование – седмокласниците в Пловдивско през тази учебна година са с 361 повече, каза началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. Рамката връща областта към ситуацията от по-миналата година.

Днес РУО запозна с нея на специална среща школските шефове от областта. Те пък трябва да са готови със своите предложения до 16 януари, след като са гласувани на Педаогически съвет. Ден преди това трябва да са въвели данните в електронната система. След като огледаме предложенията, ще преценим къде да бъдат заложени тези допълнителни паралелки над миналогодишната квота, каза Пакова.

Остават в сила досегашните политики – за превес на професионалното обучение и силно застъпване на STEM – наука, технологии, инженерство, математика.

И догодина пак само в езиковите гимназии ще има профилирано чуждоезиково обучение, СУ-тата са насочени изцяло към STEM.

Приоритет остава обучението в STEM профили и професии, както и специалности от Списъка на защитените, по които е налице очакван недостиг на пазара на труда.

От всички 236 паралелки в областта 62,15 на сто трябва да са професионални, а 56,4%  – със STEM насоченост. Съотношението приблизително се запазва – миналата година дяловете бяха съответно 61% и 57,4%.

Според инструкциите на МОН държавният план-прием трябва да е съобразен със заявките на работодателите и информацията на Агенцията по заетостта, а учениците да бъдат насочвани към специалности от профили и професии, които ще им позволят да се реализират на пазара на труда. Предложенията трябва да са съобразени със стратегиите, прогнозите, програмите и плановете за развитие на общините, с определените мерки полудневната организация да се осъществява преди обед и съобразно възможностите за целодневна организация за учениците от 1. до 7. клас. Максималният брой ученици в дневна форма е 26 в паралелка, 30 – във вечерна и 35 – в задочна. Допустим е прием по една и съща специалност от професия в паралелка с дневна и дуална форма.

Заявките на училищата ще бъдат обобщени и прецизно огледани от РУО. След това се съгласуват с Комисията по заетостта към областния управител до 15 февруари и подлежат на утвърждаване в МОН до 1 март.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Десен

Десен

10.01.2023 | 16:51

Др. Пакова дали разбира нещо от образование? Въпросът разбира се е риторичен. Женицата за последно е била ученичка, и като такава е влизала в класна стая преди 45 години. И с това се изчерпват всичките и качества и достойнства.

Отговори
5 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?