Следвайте ни

Приеха по първо желание 94% от първолачетата в Пловдив

117 от 149 неприети деца са посочили само едно училище, така рискуват да се запълнят бройките даже в компромисно за тях школо

viber icon

94% от класираните 2933 първолаци в Пловдив са приети по първо желание. 

Така след първи тур, резултатите от който излязоха днес, остават неприети 149 деца. От тях  за 117 родителите са посочили само едно  желание, като при повечето училището е извън района на местоживеене.

Този ход се прилага всяка година с погрешното убеждение, че така детето ще бъде прието, понеже семейството не е посочило план Б. Всъщност води до огромен риск – местата да бъдат заети и на следващ тур вече да няма даже в компромисно за семейството школо.

Анализът показва, че  9 от некласираните деца са регистрирани в района на училището, но през през последната 2021 г., което не им носи точките за уседанолст. Само в едно от училищата, поради намаления брой свободни места, има некласирани деца, регистрирани през 2019 и 2020 г. 

Сред неприетите 149 има 19, които нямат адресна регистрация в Пловдив. 

В същото време 51 деца са  приети, въпреки че адресът им е извън града.

В първо класиране взеха участие 3082 първолачета, което е със 149 повече от миналата година. Приети по първо желание са 2933. 

По регламент родителите имат право да посочат 5 желания сред  46-те училища в града. От общия брой на обявените 3325 свободни места все още не са заети 392.

За класираните деца предстои записване до 22 юни. Заради противоепидемичните мерки е необходимо родителите да посетят сайта на учебното заведение, в което са класирани децата им, или да се свържат с негов представител, за да уточнят времето за записване.

Трябва да представят всички необходими документи за проверка. Не се изискват документи за удостоверяване на критериите за настоящ и постоянен адрес на децата, тъй като тя е автоматична. Не може да бъде направена автоматична проверка само на децата без ЕГН.

Статистиката показва, че в 65% от училищата са приети всички деца, пожелали прием, независимо от точките, които са събрали. 

По-голямата част от родителите  - 66% от класираните, са избрали училището, в района на което е адресната регистрация на детето. Тук обаче трябва да се има предвид масовата практика за предварителна смяна на адреса, така че като дойде време, да се отговаря на критерия за местоживеене.

Почти 5% - 133 от родителите, са се спрели на  училището, в което имат друго дете до 12-годишна възраст.

Над 29%  са класирани в училището, което предпочитат, независимо от адресната регистрация.

До 23 юни включително ще бъдат обявени свободните места за второто класиране, което ще се проведе на 30 юни. В него ще вземат участие все още некласираните, тези, които не се запишат по някаква причина след първо класиране, и пропусналите първи тур. Срокът за подаване на онлайн на заявления за участие във второ класиране е 28 юни в 24:00 ч., а на хартиен носител в избраното училище - 25 юни, до края на работния ден.

Заявленията на некласираните се прехвърлят автоматично за втория етап. От общинския отдел „Образование“ обаче препоръчват родителите да подадат нови, съобразени със свободните места за следващия тур. За целта  анулират първоначалните си заявления и подават актуални. Има достатъчно места за всички желаещи и очакванията са, че след второ класиране всички кандидати да бъдат приети.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?