49
Следвайте ни

При ротацията от утре: Опитват да задържат първолаците в клас

И начален курс влиза в графиците за редуване присъствено и онлайн в Пловдив, Асеновград, Брезово, Перущица и община „Марица“

viber icon

Директори на училища от петте общини в Пловдивска област се опитват да задържат първокласниците в присъствен режим на обучение.

Това показват пристигащите в Регионалното управление на образованието графици от учебните заведения в Пловдив, Асеновград, Брезово, Перущица и община „Марица“. Сред като те преминаха вчера в тъмночервената зона със заболеваемост между 500 и 750 на 100 000, от утре ще се прилага ротация на паралелките в учебните заведение в тези общини. Засега това ще важи до 4 ноември.

До 10 часа днес школските шефове трябваше да пратят график за въртене в своето училище. За да се реагира максимално според спецификите по места, трябва да спазват само принципа присъствено във всеки един момент да са не повече от 50% от учениците от училището, каза началникът на РУО Антоанета Кръстанова. Другото условие, с което трябва да са съобразени графиците, е смяната да става през седмица, така че едни и същи класове да не са продължително време онлайн.

Към този час все още има окъснели директори, които не са пратили предложенията си за график. Изчакват се последните, след което ще бъде подготвена заповед с приложени таблици на графиците. Следващата стъпка е да се пратят в МОН, за да може министърът да издаде на свой ред заповед за преминаване към ротацията и утвърждаване на графиците. Най-вероятно тя ще е факт в ранния следобед, след което училищата ще могат да уведомят родителите.

Въпреки многократно декларираните намерения на МОН начален курс последен да преминава онлайн, в предстоящата ротация са включени и децата от 1. до 4. клас. Въпрос на воля и възможности на директорите по места е кога точно най-малките ще преминат в режим на обучение от разстояние в електронна среда.

Към момента в РУО не е постъпила информация за нови общини от Пловдивска област, които да са навлезли в тъмночервената зона и за които трябва да влезе в сила редуването на класовете в присъствени и онлайн занятия. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

КС456

КС456

21.10.2021 | 16:05

А някой ще каже ли учениците и родителите какво и как се случва? Питаме учителите , но и те не знаят.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?