Следвайте ни

Президентът на държавен изпит: Тества с гимназисти кисели краставички ВИДЕО

viber icon

Президентът Румен Радев видя как изглеждат под микроскоп живите клетки на хлебната мая и позира за снимката на първа страница на училищния вестник „Клио“ на Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Визитата му в пловдивското школо днес добави още един критерий към показателите за оценяване на тези, на които им се случи в точно в този ден да са на държавен изпит по практика – стрес от срещата с държавния глава.

Посещението му било планирано още през миналия март, но се отложило заради пандемията. Случи се точно днес, когато дванайсетокласникът Влади изтегли на държавния си изпит по практика билет да изследва съдържанието на натриев хлорид в буркан кисели краставички. И му се наложи да го направи не само пред комисията, а и пред Румен Радев, като спази всички етапи – подготовка, разбъркване в блендер на част от консервата, прибавяне на вода за нужната екстракция и охлаждане до 20 градуса. В крайна сметка ще получа резултат, който ще сравня със записаното в документацията, обясни зрелостникът. Целта на теста е да се провери дали продуктът е безопасен и качествен.

Освен за кисели краставички, за какво още можете да правите това, поинтересува се държавният глава.

И веднага му бе направена демонстрация за сирене, вино и натурален сок. Видя и пещи, които нагряват до 700 градуса и се ползват постоянно в лабораториите за практика.

Много преди държавния си изпит учениците работят с тях, като ходят и на практики в реална работна среда, обясни директорката Людмила Ганчева. И се пошегува, че като пише оценките днес, комисията ще се опре на обичайните критерии подготовка на работното място, спазване на алгоритъма, изчисления и изготвяне на доклад, като освен това че ще отчете и фактора „стрес от президента“.

В съседната лаборатория Лидия Райчева впечатли държавния глава със синьо-зелена феерия на предметното стъкло под микроскопа. Оказа се обаче, че момичето няма да продължи като лаборант, а иска да следва предучилищна и начална училищна педагогика. Анна Тикварева посвети Румен Радев как се разбира дали са живи клетките в хлебната мая и двамата заедно установиха 100% живот в пробата, вместо задължителните 90. Диана тества  газирана напитка. А държавният глава си отдъхна, че нацията консумира годни продукти.

И за да не си мисли, че в ПГХТТ се занимават само с химия, Ученически клуб „Клио“ му показа школския вестник, на чиято първа страница с големи букви пише: „Утре започва от днес“. Изданието има 11 г. история и 22 броя. То е един от най-добрите училищни вестници у нас и много пъти е печелило награди. Клуб „Клио“ поддържа и радио, като по време на пандемията звукозаписи се правели в домашни условия и се пращали по имейлите. Вътрешен конкурс между репортерите излъчи Цветомир Петков да вземе интервю от държавния глава по време на визитата му.

Защо Румен Радев е станал военен и не е ли твърде висок за летец, поинтересува се момчето.

Моята детска мечта беше да съм летец, но не в селскостопанската, нито в гражданската авиация, а на изтребител, заразказва президентът. Пагонът дошъл после. Решението взел в 3. клас. Радев си спомни как по онова време имало пътуващи книжарници – автобуси, който кръстосват по селата. От един такъв взел книгата „33 стъпала в небето“, а вътре била описани физиката и психологията на летенето. После трябва и много учене, подчерта президентът.

На въпроса защо е решил да заеме този пост, той отвърна, че пилотската професия е много привлекателна и рискова. „В нея човек влага едновременно психическа, интелектуална и емоционална енергия. Стига предела на човешките възможности – описа Радев. – Станах президент, за да продължа да служа, искайки да променя още много неща. С всеки полет военният летец рискува съзнателно своя живот и благополучието на семейството си. Нека този пример да следват политиците –те да са готови да жертват себе си в името на другите“.

Държавният глава увери гимназистите, че всяка професия е красива и отговорна. Важно е да се работи с желание, отговорност и удовлетворение.

Румен Радев насърчи възпитаниците на ПГХТТ в техния избор: „За да имаме бъдеще, качеството и безопасността на храните са много важни. От училище като вашето зависи бъдещето на планетата и на човечеството. С ръста на човешкото население е трудно да се осигуряват храни и качество. Индустрията се опитва да промени стандарта, замества едни съставки с други и това променя качеството. Разчитаме на вас да не го позволявате – от вас зависи животът, функционалната дееспособност на българина да се повишава и да намалим разходите за здраве.“

Румен Радев разгледа и училищната библиотека, която два пъти годишно прави  творчески работилници и организира благотворителни акции. „Доста ми харесва тук!“, възкликна Румен Радев като видя и специалния кът за четене – стая в зелено, лила и резеда, с разноцветни пуфове по пода, изрисувана стена, голям плазмен телевизор, висящи от тавана книжни жерави  и люлка тип хамак в средата на помещението. Учениците го ползват за релакс и да разгърнат страниците на избраната книга в неформална среда.

В училището със спечелените 300 000 лева по програмата на МОН предстои до септември да се оформи и STEM център. Той ще е в пространствата на целия втори етаж, които сега са коридори. Ще има 2 кабинета в малкия и 5 в големия, две библиотеки, както и кът за социализация и представяне на проекти. Авторките на проекта Светослава Шишиньова и Михаела Стойчева – учителки по английски и биология, разказаха, че всяко помещение ще си има различна тема и съответния дизайн – например Криптон, Еволюция, Е-бизнес. Ще се прилага гъвкаво обучение чрез иновативни методи – за по-висока конкурентноспособност и дигитална компетентност.

„Амбициозна задача, но готови ли са учителите“, не спести въпроса си  Радев. Оказа се, че им предстоят още обучения, включително за създаване на съдържание.

На среща насаме учителите настояха пред президента за нови учебници по професиите, сегашните са много остарели. Той обеща да предаде на ресорния министър.

След ПГХТТ президентът се отправи към Пловдивския университет. А когато поеме обратно към София, в колата или в президенството за днешния ден ще му напомнят аромати, създадени в Учебната компания на школото. Учениците от нея му подариха ароматизатори с мирис на лавандула, горски плод, портокал и океан. Сред армаганите се оказаха и още продукти – гел за устни и крем с активни съставки невен,  какаово масло и гроздови семена.

Ученическата компания на ПГХТТ „Скай бюти козметик“ съществува от 8 години, като екипът постоянно се обновява. В момента  президент е десетокласникът  Даниел Брайков. С колегите му Боян Цанков и Светла Тодорова  са доволни, че  имат възможност да работят активно в лабораториите. Това дава перспектива, освен за лаборанти, в бъдеще да са подготвени и за други поприща, включително медицина и фармация.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?