2374
Следвайте ни

Предлагат увеличение на учителските заплати от 2022 г., вижте с колко

viber icon

С 14,5% да е увеличението на заплатите на учителите е предложението на Министерството на образованието и науката  към Министерството на финансите за 2022 г.

Това съобщи в bTV Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Според информация от МОН за предложения в републиканския бюджет за 2022 г. се предвиждат 3,8% от БВП за образованието, като да има още 834 млн. лв. над средствата за 2021 г., информира Стаматов. Той поясни, че тези допълнителни средства ще се използват за следните дейности: 380 млн. лв. за увеличение на заплатите със средно 14,5 и 11,5% на стълбовете на единните разходни стандарти; 80 млн. лв. за увеличение на средствата за издръжка на училищата.

Предвидени са средства за обхват на 4-годишните деца и за компенсиране на неприетите деца в детските градини. За 2022 г. са предвидени също:

- 120 млн. лв. за изграждането на училища и детски градини;

- 92 млн. лв. за Национални програми за образованието;

- 4,5 млн. лв. за стипендии за защитени професии;

 
- увеличение с 30% на средствата за безплатни закуски за децата от подготвителната група и за учениците от първи до четвърти клас;

- 8 млн. лв. за частните образователни институции;

- 40 млн. лв. за обновяване на училищните автобуси.

От МОН съобщиха вчера, че социалните партньори са подкрепили предложението на МОН за бюджет на образователната система за 2022 г. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Самуил

Самуил

10.12.2021 | 18:10

Стига само сте им вдигали заплатите , това не са будители , а мързели, сега не искаха да се връщат присъствено повечето от тях! Децата не знаят нищо!!!

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?