Следвайте ни

Предлагат друга забавачка преди обезщетението

viber icon

Обезщетението за семейства, чиито деца са кандидатствали, но не са приети в детска градина заради недостиг на места, да не се дава безусловно. Ако хлапето не е класирано в посочените от родителите заведения, да им се предложи друго равностойно и при отказ, да нямат право на помощта.

Това предлагат на  МОН от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Целта е помощите да не отидат при хора, които проявяват каприз, а да се ползват наистина от семейства, които са пробвали възможните варианти и нямат друга алтернатива.

Както „Марица” писа, държавата предвижда компенсации за семейства, които са минали през системата за кандидатстване, но децата им не са приети. Става въпрос за хлапетата на възраст, в която обхващането в образователната система вече е задължително – над 4 г. Размерът на обезщетението ще е равен на сумата, която общината дава за издръжка на дете в детска градина. С тези пари може да се покрива част от таксата в частно учебно заведение, ако семейството е принудено да запише детето там.

Предложението е обсъдено с министъра на образованието по време на приключилата днес тридневна работна среща на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. На нея Красимир Вълчев е представил ключови за системата предизвикателства, свързани с подкрепата на учителите, подобряване на резултатите на учениците, мотивирането и обхвата, както и общите усилия в условия на пандемия.

Гилдията е поискала да се предвидят средства и за работа с родители, особено с неангажираните. Обсъдени са и разходите, които  училищата правят за дезинфектанти и които тежат на делегираните бюджети.  Уверението на МОН е, че  в момента се проследяват харчовете на различен тип образователни институции, след което ще се предложи вариант.

Директори на иновативни училища настояват още да получат право да обменят добри практики с повече от едно неиновативно школо. При  изискването да не се събират деца от различни паралелки обмените могат да стават и в електронна среда.

За часовете по физическо възпитание пък има предложение да се даде възможност за модул туризъм, тенис на маса и други занимания навън. Вместо спортни игри във физкултурния салон например може да се организира „експедиция” до близкото тепе или друга природна даденост до училището.

По отношение на извънкласните форми указанието е да се преценява прецизно доколко е разумно провеждането им. Формите и участниците в тях може да бъдат редуцирани, ако провеждането им не може да е според насоките на МОН и плановете на училищата и се налага събиране на едно място на ученици от много паралелки и това би нарушило правилото да няма досег между тях.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Alex

Alex

13.10.2020 | 16:28

Сега Google плаща 11570 до 12500 долара на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя ===>>> Jobnews3.com/

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?