49
Следвайте ни

Предизвикателство за напреднали: Да създадеш изкуствен интелект от картон

Студенти предлагат решения на проблеми в агро-хранителния сектор, наградата за най-добрия тим е 2000 евро

viber icon

Изкуствен интелект може да отсява болните от здравите растения, като мери температурата им – тя се променя според биохимичните процеси. А после да пръска само заразените  стръкове с препарати, вместо да се третира целият блок и да се замърсяват здравите култури. Така храната ни ще стане по-здравословна, а в същото време ще се пестят разходи.

Засега прототипът на тази иновация е от картон, с четири перки, с които да се движи устройството между лехите с доматите, зелето или марулята. А за да е ясно, че все пак е от ново поколение, студенти написаха отгоре с маркер „SMART“. 

Екипът от четвъртокурсници от специалност „Растителна защита“ от Аграрния университет  измисли това решение с цел намаляване на употребата на пестициди. С него се включи в битка за наградата от 2000 евро в състезанието  "Challenge Labs"-2021. Надпреварата провокира 34 студенти в 5 екипа да използват знания, креатив и предприемачески умения, за да предложат решение на конкретен проблем от агро-хранителния сектор.

Състезанието се провежда за първи път у нас като част от годишната програма за младежки инициативи на Аграрния университет и „Cleantech“ ООД като партньори на българския хъб към Европейския институт за иновации и технологии  в направление „Храни“. Целта е младите студенти и учени да развият предприемачески умения и когато имат иновативна идея, да могат да извървят пътя до реализирането и внедряването й в бизнеса, обясни зам.-ректорът по научната дейност в Аграрния университет проф. Владислав Попов. Форматът се провежда и в другите държави в Европа, където има хъбове.

Предизвикателствата за състезанието у нас са очертани чрез допитване сред професионалисти и експерти в сферата, като фокусът е именно върху България, обясни Ина Тодорова от „Cleantech“. Мозъчната атака извела на преден план над 10 проблема, сред които неясният произход на продуктите, съживяване на обезлюдените райони, намаляване на натратите, постигане на голямо производство на малък терен и използване на повече ресурси от гроздето – например обвивката и семките. Петте отбора в АУ са по един от всяко направление, в което обучава висшето училище.

Те трябваше да генерират 3 идеи, да отсеят тази, която има най-голям потенциал, да изработят прототип, да симулират среща с клиент и да направят презентация.  Жури с участие на компанията, АУ и УХТ ще определи кой печели паричната награда. Тя може да се ползва като първоначална инвестиция в старт-ъп фирма на спечелилия отбор.

Всеки от тях си има ментори. Гл. ас д-р Пламен Зоровски и гл. ас. Д-р Павлин Василев се заеха с изпитания на терен, докато отборът третокурсници от „Растителна защита“ и четвъртокурсници от специалност „Екология“ готви презентацията на идеята си. Тимът  работи по проблема как да се намалят нитратите – от една страна с „балансирано хранене“ на растенията с торове, от друга – как да ги изберем в магазина. Докато тестовите ленти се оцветяват по различен начин в червено според съдържанието на нитрати в краставица, домат, лимон, репичка и маруля, се оказа, че има съвсем прост трик и всеки може да го приложи у дома. Ако подправи салатата с лимон, съдържащият се в него витамин С ще неутрализира нитратите. Заради това негово свойство и лентата на лимона остана съвсем бяла. 

Снимки: Валентина Биларева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?