49

Предадоха щафетата на познанието на първокурсниците в Медицинския

С предаване на символична “Щафета на познанието“ и засаждане на дърво от студентите първокурсници, Медицински университет-Пловдив тържествено откри академичната година. 

„Ние сме радостни, защото извоювахме място сред вас“, обърна се  първокурсничката Радослава Ангелова към бъдещите си преподаватели. Тя ще учи дентална медицина и в кандидат-студентската кампания е изкарала най-високи оценки във факултета си. Склуптурата от Веселин Ламбрев „Щафета на познанието“ изобразява свитък и храм с ключалка към науката  и се предава в началото на всяка академична година от второкурсниците на първокурсниците, приети с най-висок бал от всеки факултет. 

"Това е 77-ото поредно откриване на академична година в МУ, като традициите оттогава и иновативните идеи, които следващите поколения надграждаха, превърнаха МУ-Пловдив в модерно висше училище, подготвящо медицински кадри и такива, свързани с медицината", подчерта в приветствието си ректорът проф. д-р Мариана Мурджева. За това време тук са обучени над 65 000 студенти от 50 държави. Тя изброи част от предимствата на на Медицинския университет в града под тепетата – той е лидер в рейтинговата система на висшите училища в България по професионално направление медицина, а в  момента се работи по амбициозен проект за модернизация на висшето образование, което ще свързва със съвместни програми  няколко български и чуждестранни университета. МУ-Пловдив е едно от 7-те висши учебни заведения в страната, които миналата година получиха статут на научно –изследователски университети. „Това означава, че ние не сме само наблюдатели  в процеса на иновации в страната, а участваме активно и сме истински двигател на съвременната медицинска наука“, допълни още ректорът. Открива се и съвсем нова специалност, засега единствена в страната, по медицински проблеми на речевата патология, в обучението на която ще се включат и американски експерти. 

Тържественото откриване на академичната година в МУ-Пловдив уважиха много официални гости, представители на държавната и местната администрация, на настоятелството на висшето училище, на университети от града и страната и на институции – партньори. В поздравлението си областният управител Ангел Стоев отправи призив към студентите – да отделят част от свободното си време като доброволци в потопените села Богдан, Слатина и Каравелово. „Развивайте професионалните си качества, но показвайте и човешките си качества. Защото дори и добре да живеем, все някога стигаме до лекаря с надежда и вяра“, посъветва ги приятелски той. 

Зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова пожела на студентите здраве, дръзновение и сбъднати мечти. "В МУ години наред работят професионалисти, които не се щадят да предават опита си на младите колеги. Вярвам в науката, вярвам на тези хора, вярвам на бъдещите лекари и се надявам, че те ще останат в България“, посочи зам.-министърът. „Трудните времена раждат силни хора“.

Снимки Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Браво

Браво

15.09.2022 | 16:20

За тези деца, и за всички техни учители,

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?