Следвайте ни

Прецедент! Златитрап решава за детската градина с пряка демокрация

viber icon

Недоволството на жителите на Златитрап е на път да доведе до обрат в решението  местната детска градина да мине на подчинение на ДГ „Първи юни“ в Брестовица.  Начинът  за това е абсолютен прецедент – местните ще си кажат думата на Общо събрание в селото. Такова гласуване представлява на практика пряка демокрация и е възможно да се проведе  по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Кметът на  община „Родопи“ Пламен Михайлов даде дума на местните да инициира, да проведе вота и да приведе в действие резултатите от него.

До  необичайното решение се стига, след като  на сесия през юни Общинският съвет в община „Родопи“ реши детската градина в Златитрап и филиалът й в Кадиево да минат под шапката на ДГ „Първи юни“ в Брестовица. Мотивите са, че с 50-ина деца в Златитрап и още 20-ина в Кадиево бюджетът е твърде малък, а при сливането ще се спестява заплатата на директорката Снежана Дафовска и от парите за учебното заведение в Брестовица ще може да се харчат евентуално  и за другите две села.

Решението обаче предизвика остра съпротива на жителите на Златитрап и те направиха подписка против преобразуването и освобождаването на директорката. От община „Родопи“ обещали среща с недоволните, но поискали отсрочка тя да се проведе след изборите. Снощи  стотици жители на селото се стекоха на разговор в читалището. Даже и препълнена, залата не побра всички желаещи да влязат и да изразят позицията си.

Сливането ще доведе до по-лошо управление, защото директорката от Брестовица няма как да пътува постоянно до Златитрап и Кадиево. Другият им мотив е, че даже и от гледна точка на финансите решението не е целесъобразно - на практика ще се спести само заплатата на директорката, което няма да е чувствително финансово оздравяване. Колкото до парите, с които разполага градината в Брестовица, те не стигали и за там, та при сливането да се отделят и за Златитрап и Кадиево. Местните виждат в отстраняването на директорката мотиви, свързани с личен конфликт с кметицата на Златитрап, както и политически контекст предвид конфигурацията в местната власт и местния парламент.

Направих срещата, за да чуя какво е мнението на хората, каза пред „Марица“ Павел Михайлов. След като получил подписката от жителите на Златитрап, той преразгледал първоначалното си предложение до ОбС за преструктурирането и внесъл предложение на извънредна сесия то да бъде отменено. Старейшините обаче не го подкрепили.

В тази ситуация вариантите са тези, които са описани в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, каза кметът на „Родопи“.  Едната опция е местен референдум, но организирането му  ще е по-скъпо, трудно и бавно. Провеждането е с участието на ЦИК и се иска да гласуват 40% от участвалите в последния вот, обясни Михайлов.

Затова предлага вместо това да инициира Общоселско събрание по същия закон. В такова допитване прагът  е участие на ¼ от хората с постоянен и настоящ адрес в Златитрап, но не по-малко от 1/10 от всички с избирателни права. Разходите ще са основно да подготвим бюлетини, има комисия, съставя се протокол и решението влиза задължително в сила, посочи Михайлов.

Запитан защо не е потърсено мнението на местните преди взимането на решението за сливане, кметът на „Родопи“ отвърна, че не е знаел за категоричните нагласи против такава мярка. Когато опитал да постигне отмяна на решението в ОбС пък, не бил подкрепен. Нека сега хората да си осъществят правата и да кажат искат ли детската градина да остане със седалище и управление в Златитрап, каза кметът. Съгласен е с тях, че минаване под шапката на Брестовица ще затрудни управлението и контрола.

За да не бъде обвинен, че инициира Общото събрание, докато хората са по почивки, Павел Михайлов смята то да се проведе през септември, за да има възможност за максимално участие на местните. По закон датата ще бъде обявена 15 дни по-рано.

Ако резултатите покажат, че в селото са масово против преструктурирането, може да бъде възстановено предишното положение. Тогава следваща стъпка ще е да се разкрие отново директорски щат и да се обяви конкурс, дотогава бившата директорка ще бъде учителка в детската градина в Златитрап.

При такъв вариант обаче не става ясно как ще излизат сметките в бъдеще.

При взимането на решението за сливането в докладната записка от кмета на Община „Родопи“ се посочваше, че няма друг начин да се оздравят финансово детската градина в Златитрап и филиалът й в Кадиево. В  Златитрап в момента има две смесени групи, които не успяват да обхванат всички желаещи. Няма възможност обаче за прием на повече деца, което би увеличило бюджета, поради малкия капацитет на базата.  Във връзка с проучването на такава възможност е било възложено на технически лица от Община „Родопи“ да извършат архитектурно заснемане на помещенията и да поискат становище от РЗИ. Позицията на експертите  е, че при площ 100,53 кв. м в група „Звездичка“ не може да има повече от 25 деца, а при 89,39 кв. м група „Патиланци“ може да е най-много с 22 хлапета.

Детската градина се помещава в триетажна сграда в имот, на които Общината е съсобственик с Всестранна кооперация „Възраждане“. На практика за детска градина се ползва само единият етаж, а на първия има лекарски кабинети и частни фирми.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

Ицо

Ицо

16.07.2021 | 00:02

Какъв кмет си бе бастун като правиш простотия след простотия!

Отговори
3 0
Люблесавлевич

Люблесавлевич

15.07.2021 | 22:17

Първо по време на криза и отънял бюджет те направиха безплатни детски градини, все пак така се печелят избиратели... А сега нямало пари. Хайде да спестим една заплата. Колко проблеми има по селата в една от най-скъпите по имоти общини. Колко належащи ремонти. Да не говорим, че покривът във въпросната детска градина в Златитрап тече.... По улиците има не дупки, а кратери и т.н. Друга версия за отстраняването на директорката е доноси от две майки, чиито деца нямат 3 години (възрастта за детска градина), а искали да им ги вземе, а тя отказала....

Отговори
6 0
Майка

Майка

15.07.2021 | 17:46

Хора … Вие нясно ли сте къде ни тика кмета Михайлов? За да е легетимно общото събрание трябва да присъстват задължително над 1/4 от всички регистрирани жители на селото! Много добре знае този тарикат колко е трудно това да се случи и затова го говори и предлага! Защо ни мисли за толкова будали?

Отговори
4 0
Златитрап

Златитрап

15.07.2021 | 17:01

михайлов съсипа в селото ни детската градина- удобството за най- малките и пенсионерския клуб- удобството на нашите баби и дядовци

Отговори
5 0
Адекватно предложение

Адекватно предложение

15.07.2021 | 16:22

Аз предлагам да обеденим общините Родопи и Марица и спестим от заплатата на кмета на Родопи. Спестените пари от заплатата на кмета да се дават за селата Златитрап и Кадиево.

Отговори
5 0
Кадиево

Кадиево

15.07.2021 | 16:12

Другият на масата Цанков ли е? Е по- голям помияр трудно се намира! Все да е в управлението на общината! Все да става кмет!

Отговори
5 0
Защо се излагаш

Защо се излагаш

15.07.2021 | 16:04

Инчев не го ли е срам да ближе мазния на Михайлов.

Отговори
4 0
Ангел

Ангел

15.07.2021 | 15:21

Много се излъгахме да изберем Михайлов за кмет. Само устата му работи.

Отговори
6 0
???

???

15.07.2021 | 15:14

Защо не идем и да му направим едно общо събрание пред общината!

Отговори
5 0
Славка

Славка

15.07.2021 | 15:05

Този нещастен кмет е на път да затрие и пенсионерските клубове в Родопи. На последната сесия решиха назначените до сега на постоянен трудов договор отговорници на пенсионерските клубове да преминат към постоянното им преподписване на граждански договори. Преди това им намалиха от 8 на 4 часа работното време!!!!!!!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?