1939

Празна флашка за диктовката на малката матура в 4. клас

Заради гафовете миналата година МОН изиска

По стария формат, но с нови технически изисквания срещу гафове ще се проведат националните външни оценявания в 4. клас - на 26 и 27 май.

Допълнителни технически изисквания ще има тази година за провеждането на националните външни оценявания в 4. клас, за да няма гафове като миналата пролет. Тогава в някои училища бяха дадени текстове за диктовка, различни от този в изпитния вариант. За да не се повторят отново подобни ситуации, сега МОН изисква флашките, на които ще се свалят файловете, да са проверени предварително и да са празни.

В Пловдивско 5640 четвъртокласници ще държат на 26 май националното външно оценяване по български език и литература, а на 27 май - по математика. Те са от 151 училища в областта.

Осигурени са 1370 квестори за първия изпит и 1390 за втория. Ако има камери в стаите, може квесторите да са начални учители от същото школо,

но не трябва да преподават на съответния клас, в който са разпределени.

Децата полагат изпитите в своите учебни заведения в учебен ден, началото е в 10 часа.

Тази година малката матура ще държат 21 ученици със специални образователни потребности. Те са в отделни зали, като са осигурени консултанти. Едно от децата е незрящо и изпитният тест ще бъде преведен на езика на Брайл, а после отговорите му ще бъдат дешифрирани.

Няма промени във формата - четвъртокласниците имат 60 минути, за да се справят с диктовка, тест с отворени и затворени въпроси, текст за четене с разбиране и творческа задача.

Нужните паузи в записа за диктовката са налични и квесторите са предупредени изрично, че

не се допуска повторното му  пускане.

Навсякъде трябва да има и резервно устройство за възпроизвеждането му, ако се случи засечка с техниката. Осигурен е и четец, но той ще се намеси само в краен случай, ако и на второто устройство не може да се пусне текстът за диктовка, обясни председателят на комисията в Регионалното управление на образованието Мариана Механджиева.

Квестори попълват имената в бланките

За да няма технически грешки, квесторите ще попълнят имената на децата в бланките. Проведени са инструктажи, за да няма колебание в деня на изпита. По училищата вече са раздадени бланките, на които се пренасят отговорите - за да бъдат всички запознати с тях и да няма лутане. Миналата година за първи път и на националното външно оценяване в 4. клас влезе в сила изискването децата да пренесат верните отговори върху отделна бланка, както седмокласниците. Това се налага заради електронната проверка, поради която учениците пишат с черен химикал. В първото проиграване по този начин не бяха отчетени технически затруднения, а предната година  матури в 4. клас нямаше заради пандемията.

Около 60 оценители от Пловдивско ще участват в проверката на писмените работи, но ще работят върху тестовете на ученици от други области.

Както и предишни години, резултатите ще се въвеждат в обща електронна платформа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?