Следвайте ни

Правят списъци кой да бъде изпитан в клас за срочна оценка

Преди да привикат учениците присъствено, е нужно решение на Педагогически съвет

viber icon

Училища вече събират списъци на ученици с над 25% отсъствия по даден предмет или с недостатъчно текущи бележки. Според последната заповед на МЗ те може да бъдат извикани присъствено в клас, за да бъдат изпитани и да им оформят срочната бележка. Присъствено могат да са и олимпиади, приравнителни изпити за преместване, както и в самостоятелна и дистанционна форма.

По силата на това позволение в Професионалната гимназия по туризъм вчера се проведе общински кръг на олимпиада – при спазени изисквания за маска и отстояние от 1,5 м. За да се проведат изпитванията обаче, процедурата е по-сложна. Необходимо е да се състави списък на учениците, който да бъде гласуван от Педагогически съвет. Чак след това те ще бъдат привикани.

В момента учителите оглеждат положението с текущите оценки и отсъствията, за да се види нуждата от допълнително присъствено изпитване, каза директорката на ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ Мариана Спасова. Педагогическият съвет ще заседава на 28 януари. След решението му ще има още няколко дни до приключването на срока за последните изпитвания в клас.

Училища, които работят с трудни общности, пък са действали превантивно. Очаквайки евентуално затягане на мерките през зимата, в ОУ „Васил Левски“ в Караджово решили да отложи изпитната сесия на учениците от самостоятелна форма - вместо през ноември да я проведе през март.

В ОУ „Петър Бонев“ в Перущица пък изпитвали усилено през септември и октомври, като всеки ученик има и оценка от входното ниво. Затова сега няма проблем с оформянето на успеха за срока. Въпреки това и там се прави преглед на дневниците и при нужда може някой да бъде повикан на място.

Директорите не очакват обаче процедурите да се задействат за случаи с над 25% отсъствия. Ако са допуснати по една дисциплина, вероятно толкова са натрупани и по други предмети. Ако е така,  на места това вече е довело до отпадане на ученици, другаде екипите правят усилия да ги задържат, но признават, че при онлайн режим шансовете за успех са още по-малки.

Междувременно дванайсетокласници от Механото се върнаха в сервизи и заводи, след като МОН позволи провеждането на индивидуални занимания по практика, където тя не може да става онлайн. След позволението 3 от четирите  паралелки абитуриенти в школото по веднъж в седмицата ще са на изнесените занимания. Учениците са от специалността, която обучава автотранспортни техници, както и от паралелките по мехатроника и управление на машини и апарати с цифрово-програмно управление. Онлайн остава практиката на бъдещите програмисти.

Възобновена е и технологичната практика по управление на трактор, багер, кран в Професионалната гимназия по машиностроене. Часовете по кормуване там също позволяват индивидуални занимания, каквото е разпореждането в заповедта на МЗ.

 В шивашките работилници се върнаха и ученици от Професионалната гимназия по кожни изделия и текстил "Д-р Иван Богоров".

Други професионални училища обаче не бързат да върнат гимназистите. В Дървото изчакват, макар че  и там специалностите изискват ръка да пипне дървообработващите машини.

Другаде пък доброто намерение за присъствени практики се оказва неизпълнимо в настоящата ситуация. Така е например в ПГТ „Проф. Асен Златаров“. При положение, че заведенията не работят, няма как да възстановим производствената практика на нашите ученици, казва директорката инж. Катерина Додова. Така за изнесените занимания позволението не може да се приведе в действие. Няма как и на място в училище, защото школото разполага само с 2 работилници. В тях не може  да се осигури индивидуално занимание на всеки ученик. Дори в нормален присъствен режим с цели класове помещенията са толкова натоварени, че практиките все още се провеждат на две смени, дори и след като общообразователната подготовка мина на една след сливането на ПГСТ „Пеньо Пенев“ с Автото.

Ако се осъществи намерението за редуване на паралелки присъствено от 4 февруари обаче, ще можем пак да провеждаме практиките, добави директорката.

Засега няма промяна в онлайн организацията на учебния процес и в ПГСАГ  „Арх. Камен Петков". Там изнесените практики също са на строителни обекти, а работата на фирмите в момента е замряла.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?