Следвайте ни

Правят халва от семки на диня

Учени от УХТ търсят начини как да използваме отново ценни вещества от хранителните отпадъци

Учени от Университета по хранителни технологии изпробваха нов вид халва ​- от семки на диня и пъпеш, които са богати на етерични масла и е жалко да отиват на боклука. Пробвали са вече варианти, в които класическите изходни суровини -слънчоглед или сусам, са заменени със семена от малина и къпина. Даже от обелките на домата и люспите на лука могат да се извлекат полезни съставки, които да вложим отново в храната, обясни доц. Йорданка Алексиева от УХТ. В момента екип учени от вуза работят по оценка на тези биологично активни вещества и антиоксиданти в хранителните отпадъци, които може да бъдат извлечени и да се ползват за допълнително обогатяване на продуктите, които слагаме на масата. Това е едно от трите направления в научната програма „Био икономика за здравословно хранене и живот”, в която вузът участва със свои екипи във всяка подтема. Друга се фокусира върху иновативни продукти. Учените от УХТ се опитват да създадат нов вид покритие, което да се полага върху тестените изделия в сладкарството. Целта е да намерят формула, която ще запазва храната по-дълго, като в същото време тя остава свежа. Условието обаче е да бъде изцяло от натурални продукти, без химически съставки. В момента удължаването на срока на годност се постига с тъй наречените Е-та. Пловдивските учени се опитват да решат проблема, като правят извлеци от различни билки и растения, изследват антимикробните им свойства и пробват различни начини за комбинирането им, за да е най-добър ефектът. Работи се още по създаване на безглутенови  тестени изделия и за популяризиране на здравословното хранене при децата. Такава култура у подрастващите се гради, като учени ходят по училищата или пък ученици им отиват на гости в УХТ. 

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?