Следвайте ни

Правят 20 научни лаборатории в бившия девически колеж

Ще създават ноу-хау и устройства с изкуствен интелект за модерните индустрии

viber icon

Историята на сградата започва от 1899 г., когато архитектите Мариано Пернигони, Георги Фингов и Вълко Вълкович правят проекта на уникалното здание. В някогашната обител, където не е припарвал мъжки крак, ще се разработват модерни устройства с изкуствен интелект.

 

Когато са следвали строгите аскетични правила, някогашните възпитанички на френския девически колеж „Св. Йосиф” в Пловдив едва ли са предполагали какво ще се случи 2 века по-късно. В тяхната обител, където не е припарвал мъжки крак и поглед, не само ще влязат стотици момчета. А и ще създават ноу-хау, което бизнесът да грабне, за да внедри в авиацията, автомобилостроенето и други индустрии - нови технологии и устройства с изкуствен интелект, които обаче да са „дружелюбни” към потребителя.

 


Сградата, която от години се ползва само частично от Техническия университет от съображения за безопасността на студентите, прекрачва от миналото в бъдещето с 2 млн. лева. С финансирането по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” тя ще бъде възстановена отвън в автентичния си вид, преобразувана отвътре и оборудвана с последно поколение апаратура, за да се превърне в Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии”. До края на следващата година в нея трябва да заработят 20 научни лаборатории. Ще има също зала за обучение, конферентна зала и научно-информационен център. 

В тази база ще се правят изследвания и разработки с приложен характер, които да отговорят на нуждите на бизнеса в региона и в цялата страна, обясни директорът на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. Въльо Николов, който е зам.-ръководител на проекта. С колегата му  проф. Райчо Иларионов, който управлява ТУ в Габрово и ще ръководи целия процес по модернизирането на сградата, направиха символична първа копка пред съграденото още в края на 19. век здание.


То е паметник на културата, затова проектът  e  минал процедурите за одобрение от Министерството на културата, обясни проф. Николов. Има строително разрешение и фирмата, която е спечелила обществената поръчка ​-ЕТ „Металик - Иван Mихайлов”, може веднага да влезе на обекта.

 

До края на 2020 г. работниците трябва да възстановят фасадата, придържайки се към автентичния <210> вид. За целта ще се спазват изрично предписанията за цветове и състав на боите и материалите, ще се запазят всички орнаменти, каза още директорът на пловдивския филиал на ТУ. Ще се смени дограмата. Предстои също ремонт на покрива в югозападното крило и средната част. Проектът за вътрешния ремонт пък предвижда обособяване на 20 лаборатории и допълнителни зали. В работата в тях ТУ-Пловдив ще си партнира с ТУ-София, Факултета по фармация и химия на Софийския университет, ТУ-Варна, Института по роботика и Института по електроника към БАН, Централната лаборатория по приложна физика към БАН, университетите в Берлин (Германия) и Либерец (Чехия). Това ще повиши и качеството на обучението на студенти, магистри и докторанти.


Само до подписването на договора за ремонта процедурите са отнели около 7 месеца. А предстоят още 19 за оборудването, каза проф. Въльо Николов. Въпреки това е оптимист, че не само ще се спазят крайните срокове, а и всичко ще приключи до старта на следващата академична година на 15 септември идната есен. 


При обновяването на сградата ще се подменят и двете вътрешни дървени стълбища, заради които до момента е имало ограничения за ползването <210> поради проблеми с пожарната безопасност. Предвижда се дори асансьор и изграждане на подстъп за инвалиди с цел достъпна учебна среда.

Музейна сбирка ще пази реликвите

Ремонтните работи няма да засегнат нищо от „наследството”, което е оставил някогашният девически колеж. Още при влизането във фоайето студентите ще виждат  запазената мозайка на пода с  преплетените букви SJ  - инициали на Сент Жозеф, или Свети Йосиф, който е бил патрон на девическия католически колеж.

В обновената сграда ръководството има намерение да оформи музейна сбирка със снимки от историята на колежа. На някои от кадрите се виждат някогашните му възпитанички, има и фотос с тяхно участие в манифестация. „Направихме копие на всичко, което е запазено в Държавния архив - каза проф. Въльо Николов. - Много е важно всяко нещо да има история и тя да бъде запазена.”

До новия живот на старата сграда се стига след дълги саги около нея.

Историята води началото си от август 1899 г., когато архитектите Мариано Пернигони, Георги Фингов и Вълко Вълкович правят проекта на френския девически колеж „Свети Йосиф“. Мъжкият корпус е бил там, където сега е Ректоратът на Пловдивския университет. 


По исторически данни сградата е построена през 1907 г. Запазена е нейна снимка от 1912 г., публикувана от Димитър Райчев в „Пловдивски алманах“. Първоначално зданието е било двуетажно. След земетресението през 1928 г. започва ремонт и дострояване на трети етаж. В този вид е завършено през 1942 г.  През 1948 г. сградата на колежа е национализирана и предоставяна на държавни институции. От 1987 г. е предадена за ползване на Техническия университет - филиал Пловдив.


Католическият орден „Свети Йосиф“ е водил неуспешна съдебна битка за възстановяване на собствеността на сградата. През 1992 г. имотът е реституиран и върнат на Ордена. По-късно в международен съд българската държава доказва, че е изплатила репарации на Франция след Втората световна война и в тези репарации е включена и цената на имота. От 2000 г. сградата отново е публична държавна собственост, предоставена на университета. Около предаването <210> имаше огромни вълнения, най-вече заради затварянето на френската детска градина, която работеше в бараките в двора. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

лекар

лекар

28.06.2019 | 02:32

от 1945-46 г. до годината на осградата

Отговори
0 0
Инженер

Инженер

27.06.2019 | 20:53

По времето, когато учех там - втория випуск на филиала на ВМЕИ, два пъти седмично идваше трупчийката - един пикап, в който товареха по няколко посинели, и дълбоко консервирани човешки трупа. С канапче на палеца на десния крак. Караха ги за учебен материал на колегите от МУ. Охраната препоръчваше да не се гледа там в тоя момент. Доста колежки повръщаха с удоволствие след гледката....В паянтовите стаи, които се водеха лаборатории, упражнения не можеше да се водят, защото пода се клатеше, и резултатите от измерванията зависеха от това, кой и как е минал по коридора....Началото на упадъка на инженерното образование във ВМЕИ Ленин - филиал Пловдив, уви....

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?