Следвайте ни

Право е най-желаната специалност в ПУ, след като отпаднаха изпитите

По 11 човека се борят за място и в "Национална сигурност" и "Психология"

viber icon

Специалност „Право“ е най-желаната тази година в Пловдивския университет. 746 кандидати я атакуват, след като това лято отпаднаха приемните изпити и се влиза само с матура, а който не е полагал държавен зрелостен изпит, може да участва в балообразуването и с оценка от диплома. За задочната форма конкуренцията достига до 11 човека за място.

В последните години най-голям наплив имаше към компютърни специалности и педагогика. Традиционно висок е интересът и към „Право“, но трудното кандидатстване с изпити по български и история ограничаваше броя на желаещите.

Общо 6192 кандидат-студенти се включиха в редовната кампания за прием в ПУ „Паисий Хилендарски”. Крайният срок за подаване на документи изтече на 1 юли, а до края на вчерашния ден се приемаха документи за кандидатстване само оценки от ДЗИ.

Миналата година документи са подали 6000 души, което превръща настоящия резултат в своебразен рекорд предвид променените условия за кандидатстване и прием във всички висши училища в страната, каза зам.-ректорът по учебна дейност доц. д-р Мария Стоянова.

3406 човека кандидатстват само с оценка от ДЗИ, а останалите 2786 се включиха в изпитната сесия от 28 юни до 2 юли. Първо класиране се очаква на 7 юли, а второто - на 21 юли.

В Топ 3 на най-предпочитаните от кандидат-студентите специалности тази година след „Право” се нареждат „Предучилищна и начална училищна педагогика” – 677 първи желания и „Национална сигурност” с 408 първи желания.

Най-висока конкуренция се очертава в „Национална сигурност”, редовна форма на обучение – 226 първи желания при обявен прием от 20 места, което прави 11 човека за място. Сходно е съотношението и в „Право” при задочниците – 224 за 20 обявени места и „Психология” в задочна форма – 143 първи желания при обявени 15 места.

По общ брой на заявени желания на първо място е „Маркетинг”, редовно обучение -  специалността е включена 1190 пъти в списъците с желания на кандидат-студентите, следвана от „Бизнес мениджмънт”, редовно обучение – отбелязана от 1096 кандидати, и „Право” в редовна форма, пожелана от 946 души.

Традиционно на голям интерес има и към „Предучилищна и начална училищна педагогика” в задочна и редовна форма, редовните форми на „Софтуерно инженерство” и „Софтуерни технологии и дизайн”,  и „Физическо възпитание”.

Кандидатът с най-много желания тази година е жена, отбелязала 36 специалности, първите от които са за Факултета по математика и информатика.

Най-младият кандидат  е младеж на 17 г., който иска да следва английска филология. Най-възрастният е жена на 58 г., кандидатствала за обучение срещу заплащане в специалност „Право” - задочна форма. 

Снимка от Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Дима

Дима

03.07.2020 | 13:59

Още безработни....

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?