Следвайте ни

Пратиха квесторите на изпитите в 10. клас, не стигат за седмокласниците

viber icon

Школски директори мобилизираха учителите си да бъдат квестори на националните външни оценявания в 10. клас и не им останаха за изпитите на седмокласниците. Няколко учебни заведения в Пловдивска област не са съобразили, че датите на тестове съвпадат. На 11 юни е НВО по български език и литература и за 7., и за 10. клас. На 14 юни пък е датата за втория изпит – по математика, пак за завършващите основно образование и  първата степен на гимназиалното.

Заявките за квестори за десетокласниците били събрани още през февруари и сега, когато от Регионалното управление на образованието поискали и квестори за изпитите в 7. клас, се оказало, че няма кой да поеме тях. Проблемът касае само няколко училища и ще прехвърлим учители от единия към другия изпит, стига да нямат седмокласници у дома, обясни старши експертът от Регионалното управление на образованието Рангел Райчев. По правило всеки оценител и квестор попълва декларация, че не е в конфликт на интереси.

При всички случаи тази година ще трябват повече квестори. От една страна седмокласниците са около 5900, което е с 300 повече от миналото лято. От друга - в същите дни ще са и изпитите в 10. клас, които бяха отменени миналата година. А и противоепидемичните мерки налагат разпределянето на учениците в повече зали, което изисква допълнителен ресурс от хора, които да раздават материали и да следят да не се преписва и подсказва.

В момента се прави разпределяне на учениците в сградите, така че да се спази отстояние поне 1,5 м. Това значи до 10-13 деца в зала, а където са по-малки, лимитът може да е и 8. Възможно е и при определянето на местата да възникнат затруднения – в средни училища, които имат много ученици от 7. и 10. клас, а са с ограничена база.

Седмокласниците ще държат НВО в своето школо, но за 130-те изявили желание да се явят и на НВО по желание по чужд език ще бъдат определени училища-центрове. Децата ще бъдат групирани около учебни заведения, от които има повече записани. Извън областния град стремежът  ще е центърът да е в същото селище или в същата община. Ученик от Стряма, който иска да положи НВО по чужд език, ще си остане в своето село и няма да бъде принуждаван да пътува до Раковски, макар че изпитът ще трябва да се организира само за него.

Чакат насоки за карантинираните

Засега указанията са организацията да повтори миналогодишната – с мерене на температура на входа и дезинфекция при влизане в сградата и в изпитната зала, като се ползват пликове за личните вещи. Още няма насоки как ще се процедира с карантинирани – дали ще бъдат допуснати в изолирани зали с ваксинирани квестори. Това би създало трудности в организацията, тъй като този път децата в тази ситуация може да се окажат повече от миналата година заради хода на пандемията. Решението вероятно ще се вземе окончателно в седмиците преди тестовете.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ь5ь58ь5с5в5

ь5ь58ь5с5в5

13.04.2021 | 14:19

Учениците са заедно по време на обучението, но по времена оценяванията, щяло да има отстояние - що за фалшива загриженост и куха заинтересованост ...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?