Следвайте ни

Пращат вкъщи цели паралелки и само при 3 отсъстващи деца с грип

Прагът от 20% ще се достига много бързо за маломерните класове - по селата, в професионални и иновативни училища

viber icon

Дори и само 3 отсъстващи деца, при това болни от банален грип, а не от коронавирус, могат да предизвикат преминаване на цялата паралелка към обучение в електронна среда от разстояние – ако тя е маломерна. Такива – с по 15-ина деца, има масово по селата, доста са и в професионални и иновативни училища в Пловдив, където съществуването им е допуснато, за да се запази професията или иновацията. А през сезона на грипа да ги няма няколко ученици е съвсем нормална ситуация.

Както „Марица“ писа, според обявената преди дни скала на МОН и МЗ, към обучение в електронна среда от разстояние ще се преминава при 20% болни в паралелката – само за нея, и при 15 на сто в училището – за цялото школо. Това важи при условие, че учебните заведения са в оранжева или червена зона с повишена заболеваемост от коронавирус. Но и ако децата са само с грипни симптоми, а не непременно с ковид.

В момента Пловдивска област е именно в оранжевата зона, която се характеризира с наличие на огнища на коронавирус, заболеваемост между 20 и 59,99 на 100 000 и седмичен ръст от над 20 заболели на 100 000. Това налага стриктно да се следи достигането на праговете от 15 и 20%.

Ако 20 на сто в една нормална паралелка с 26-28 деца обаче означава 5-6 отсъстващи по медицински причини, в маломерните с по 14-16 ученици достатъчни ще са само трима отсъстващи. Да ги няма толкова деца обаче е почти нормално положение през есента и зимата. Така при фиксирани по този начин прагове за паралелките с малко деца, и ако те се прилагат стриктно, може да се наложи много бързо превключване съм онлайн учебен процес, дори сама по себе си ситуацията в класа да не буди тревога.

Сред паралелките с малко деца са вече карантинираните в училището в Скутаре – с по 16 хлапета. Но и например в Граф Игнатиево – там има по 14 първолачета в клас. Засега обаче в цялото школо отсъстват едва 4-5 деца и достигането на прага от 20% в паралелка изглежда далече.

Преди грипни ваканции се обявяваха при 30% отсъстващи, но в цялата училищна мрежа в дадено населено място, и до този праг се достигаше по-бавно.

Най-вероятно сега прилагането на праговете за маломерните паралелки ще бъде допълнително обсъдено, коментира началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.  Утре предстои заседание на Областния кризисен щаб.

Киркова обясни още, че решението за преминаване към онлайн обучение се взима заедно с РЗИ. "Оттам гледат всеки случай диференцирано, надявам се да не се прилагат стойности механично и така присъственото обучение да се отменя за класове, в които няма повишен риск - добави тя. - Нагласите са по-скоро да задържим максимално децата в училище, вместо да учат пред устройствата вкъщи".

Ситуацията обаче буди тревога с това, че в училищата стриктно се спазват мерките, но навън децата са свободни и не винаги ги следват. Киркова даде пример с ОУ „Душо Хаджидеков“, където след случаите на заболели ученици и учители от РЗИ направили щателна проверка на разписаните мерки и как са приведени в действие те. Регламентите са изпълнявани безукорно в школото, но въпреки това има заразени. Ако навън не се спазват дезинфекция, отстояние, дисциплина и носене на маски, няма как да опазим и училищата от вируса, предупреди Киркова. Друг проблем е, че продължава движението на семейства, предимно от махалите – много тръгват за чужбина посред учебната година, други пък се прибират от европейски държави с високи нива на заболеваемост от коронавирус.

Ще се вслушаме във всяко изискване на здравните власти по отношение на затваряне на паралелки и училища, но политиките са по-скоро за провеждане на занятия в клас, ако няма извънредна ситуация в паралелката, обобщи Киркова.

Директорите докладват за положението всяка сутрин до 9 часа в МОН, а всеки петък до 12 ч. - в РЗИ., както и  незабавно - при установен заразен с коронавирус.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Сметка

Сметка

18.10.2020 | 10:52

Какво значение има от 10, 20 или 30 ученика са паралелките? 20% си винаги 20% и рискът е еднакъв.

Отговори
2 0
Безумие

Безумие

18.10.2020 | 10:18

Вируса май е покосил мозъчните клетки на политиците.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?