Следвайте ни

Пращат по куриер гирлянд от цветя за Кирил и Методий

Без шествие и манифестация на 11 и 24 май, тържествата ще са онлайн

viber icon

Без шествие за 11 май и манифестация за 24 май ще бъдат почетени тази година Кирил и Методий в Полвдив. Заради ограничителните мерки във връзка с пандемията от COVID-19 тържествата се преместват във виртуалното пространство.

За първи път няма да има шествие на възпитаниците на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ до барелефа на братята в Стария град. То се организира всяка година на 10 май, в навечерието на празника на светите братя по църковния календар и във връзка с първото честване, организирано на 11 май 1851 г. в някогашното Епархийско училище „Св. Св. Кирил и Методий“ по инициатива на учителя там Найден Геров.

Тази година официалната част ще се случи за гимназистите онлайн на 11 май – с националния химн, „Многая лета“ и „Върви, народе, възродени“, като учители и ученици ще „присъстват“ на тържеството пред устройствата си у дома. 

Честването ще продължи в Гугъл класруум в 5 формата, обясни директорката на Хуманитарната гимназия Соня Киркова. Препратки към миналото ще бъдат направени в обща виртуална класна стая по история. В такова споделено пространство по литература ще  има рецитал, който ще включва и творби на ученици и учители. Предвидени са също изпълнения на живо.

До цялата програма между 9 и 12 часа ще има достъп само училищната общност. Няма да даваме линкове на външни хора, нито ще излъчваме на живо в Ютуб – тъй като става въпрос за лични данни и не всички родители биха се съгласили на такава публичност, обясни Соня Киркова.

Първоначално от училището обмисляли малка представителна група да занесе гирлянд от цветя и да окичи балерефа на Кирил и Методий в Стария град. В крайна сметка решението е да не се нарушават ограниченията и да не се поемат рискове – фирма ще подготви и отнесе гирлянда, а след това ще изпрати снимки в училището.

По подобен начин ще бъде организирано и честването на Деня на славянската писменост и култура – 24 май. Тази година няма да има тържество пред паметника пред гимназията, нито шествие по Главната улица.

От традиционното си шествие на 11 май от Военния клуб по Главната се отказва и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Вместо с него, училището ще почете светите братя с концерт, като в същото време ще отпразнува и патронния си празник. Денят ще е учебен за учениците. А вечерта във Фейсбук училището ще излъчи изпълнения на свои възпитаници в 40-минутен филм.

„Първоначално обмисляхме това да са записи, направени по време на обучението у дома. Но като че ли всички се умориха от такива кадри. Мисията на изкуството е да ни откъсне от ежедневието и да ни пренесе в магичен свят. Затова в крайна сметка решихме концертът да е компилация от изпълнения на живо в предишни концерти на училището, което ще даде повече емоция и ще насити с още послания“, обясни директорката Таня Николова.

В подготовката за празника класовете имат и отделни мисии – първолаци например изработват проекти за емблема на училището си.

От началото на дистанционното обучение всяка сутрин то отправя музикален поздрав към учители и ученици в Гугъл класруум и във Фейсбук страницата си. В седмицата преди 11 май те са само на възпитаници на школото от различни випуски.

На 24 май предстои втори, по-голям концерт, в който ще има включвания на живо от къщи и кадри от изпълнения на сцена. Честването тогава ще съчетае две в едно – празника на славянската писменост и култура и традиционния концерт на завършващия випуск от паралелките по музика и хореография. Ще бъдат вмъкнати и послания от учителите.

Целият месец май под знака на училищните патрони

По инициатива на МОН и министър Красимир Вълчев целият месец май тази година е посветен на почит към патроните на училищата, вътрешни инициативи и изяви на талантите.

В подкрепа на тази идея Синдикатът на българските учители разкри рубрика във в. „Учителско дело“ и на сайта си – „Майски дни на посвещението, духовността и културата“, в която  отразява събития в цялата страна по повод знакови дати: 1 май, 6 май, 9 май, 11 май и 24 май.

Идеята е в условията на пандемия образователните институции да продължат да възпитават в ценности, родолюбие и духовност.

„Да организираме и облечем във форма и придадем ново измерение на предизвикателството „Онлайн отворени врати“. Да поканим бизнеса да се включи от дистанция. Нека бъдем иновативни и направим виртуален празник за 24 май. Да спортуваме, но безопасно. Да споделим празниците на буквите и радостта от грамотността на първокласниците с повече хора, но от екрана на компютъра, телефона или таблета.

Да се порадваме на изпълненията на децата в детските градини, учениците в училищата и участниците в групите в ЦПЛР. Защо пък да не опитаме и да се сприятелим – училище с училище, детска градина с училище… Така празниците ще са по-големи, по-весели, по-различни – призовава началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. - Нека наситим този необикновен месец май с инициативи, за да повдигнем духа на повече хора, спазващи правилата на социалната изолация. Да влезем в дома на работещите „home office“, да подарим глътка младост и свежест на дядо и баба, леля и чичо, в България и зад граница. Нека песните, танците, стиховете, рисунките, фотографиите, презентациите полетят, защото сега светът няма граници, пък било и само виртуално!

Нека всички, които носят в сърцето си любов и признателност към буквите, да продължат да засяват слова в браздите на времето. Нашето послание е: „Училището е дом на душата и той е винаги с теб – реално и виртуално!“

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?