46
Следвайте ни

Пращат още тестове за учениците - стигат за 2 седмици напред в начален етап

При следващи доставки МОН ще направи график за връщане в училще на 5., 6., 7. и 12. клас.

viber icon

Още 359 000 щадящи теста за коронавирус пристигнаха в базата на БЧК в Лозен. С тях се гарантира присъствено обучение  на начален етап в цялата страна за две седмици напред, съобщиха от МОН.

В 12-те области, които първи започнаха връщането, ще се ползва същият тип тест като преди - при който се събира слюнка в пликче. Днес РУО в София-град вече е получило 120 000 от тях. Други 120 000 заминават за Благоевргад, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Смолян, Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил, Пазарджик.

За започналите тестването вчера и днес, сред които е и Пловдивска област, има 119 000 теста от вида с фунийки.

В момента на училищата в Пловдивска област са раздадени тестовете, необходими само за тази седмица - тоест и за изследването в четвъртък. Регионалното управление на образованието обаче има налични количества и за понеделник. Планът бе те да бъдат разпределени в петък - по първоначалната система с училища-координатори. Възможно е заедно с тях из областта да поемат и още бройки от новите доставки, ако пристигнат дотогава.

До момента МОН е получило общо 766 000 теста за ученици.

Очакват се още 1,1 млн.  бройки по втората обществена поръчка на МЗ. При следващи доставки МОН ще направи график за връщане в училще на 5., 6., 7. и 12. клас.

Снимка: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Фьодър

Фьодър

17.11.2021 | 13:24

Айде, бе, темпо, стана Коледа! Децата затъпяват вкъщи с всеки изминал ден…

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?