Следвайте ни

Пясъчникът стана класна стая на открито в ДГ „Мирослава“

Новите кътове отговарят на предписание на РЗИ и препоръката на МОН за занятия в условия на пандемия

viber icon

Детска градина откри решение, което намира отговор едновременно на два проблема - премахването на пясъчниците и провеждането на занятия на открито в условията на пандемия.

На мястото на предишните площи с пясък ДГ „Мирослава” оформи класни стаи на открито. Там  хлапетата могат да събират последните лъчи на октомврийското слънце, като

едновременно с това и учат през играта и педагогическата ситуация за деня.

Преди да се заеме с преобразуването на пясъчника на всяка група в класна стая под небето, директорката Радка Гъркова събрала мнения от няколко специалисти какво техническо решение е най-подходящо. Така се стигнало до полагане на дървен обков, покриване на пясъчника със здрава плоскост и застилането му с изкуствена трева.

Отгоре учителките подреждат столчета и маси, а в панери се пренасят нужните материали за урока.

Родители също се включили в преобразяването на пространствата

 Кътовете ще могат да се ползват, докато е хубаво времето, а когато стане твърде хубаво - навесите над някогашните пясъчници ще пазят от жарко слънце.

В урока на открито на педагозите помагат и други елементи от средата в двора, които са от преди - черна подвижна дъска или обемно сметало.

Екипът е разкрасил допълнително класните стаи на открито. Една от тях е декорирана с хартиени фенери, които се поклащат от козирката. А децата се включили в създаването на "витраж" - фриз от прозрачно фолио, изрисувано с есенни мотиви, което опасва новия им кът.

Освен че са красиви и функционални,

новите "класни стаи" могат  и бързо да се преобразуват, като отново добият предишния си вид.

Засега РЗИ изисква премахването на пясъчниците и то се извършва поетапно в детските градини с различни решения - включително оформяне на градинки и отглеждане на билки в тях.

Според детски психолози обаче играта с пясъка е важна за развитието на детето и моториката. Така че, ако един ден се вземе решение за връщането им, в ДГ „Мирослава” са готови. 

 

Учат под дървото в ДГ „Малкият принц“

Класна стая под дървото е новото любимо място на малчуганите от ДГ „Малкият принц”.  Оформено е изцяло от естествени материали  под сенките в двора на учебното заведение. Кръгли маси и дървени пейки там предлагат на хлапетата различна среда от стаята, в която обикновено учат и играят. Пространството разполага с дъска за писане и дори с библиотечка на открито, която предстои да се попълни с детски книжки.

Образователният  кът в естествена среда е създаден по проект „Открита класна стая под дървото със зона за активност”. Детската градина кандидатствала с него по програмата на Министерството на околната среда и водите „Обичам природата. И аз участвам”. Тя отпуска до 5000 лева за оформяне на такива пространства в училища и детски градини.

Използваме нашето постоянно, разказва директорката на ДГ „Малкият принц” Антоанета Божанова.

Класната стая на открито  си има и зона за активност - няколко квадратни метра с ударопоглъщаща настилка и мостче за баланс. Там децата могат да се раздвижат, без да напускат мястото, където работи групата. Учебното заведение работи по Монтесори - методика, която дава свобода при определени граници и не заставя децата да стоят постоянно на столчетата си.

Класната стая под дървото постоянно е пълна с малчугани и във времето за свободни игри, в което не се учи. Спонтанно хлапетата посядат, за да рисуват или изследват есенни листа, правят и хербарии.

Зоната е само една, но групите могат да се редуват в използването й.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?