Следвайте ни

Повече приети в детска ясла, но още 652 хлапета чакат за място

viber icon

Добра новина за майките на най-малките - увеличава се броят на местата в яслите в Пловдив и на излязлото днес текущо класиране са приети 480 хлапета. Така армията от 1132 чакащи намалява, но все още остават 652 деца без място.

Причината за освобождаването на бройки е предстоящото преминаване на хлапетата от ясла в детска градина.

В това класиране участваха общо 1454 деца.  В първа възрастова група в детските градини от 138 хлапета при 199 места са приети едва 60. Така е, защото предпочитанията на семействата за учебно заведение се разминават с възможностите на мрежата.

Във втора група са устроени 8 деца при 100 кандидата за 44 свободни бройки.

При подготвачетата картината е следната: за трета група кандидатите бяха 65 за 43 позиции, като са класирани 21, а за четвърта от 19 желаещи при 91 места са приети 18.

Част от децата кандидатстват за преместване, уточняват от общинския отдел "Образование".

Важно за записването на класираните е да се спази срокът 13 август, включително - до тогава родителите  трябва да подадат документи за записване в детските заведения.

Следващото класиране е на 26 август. Свободните места за него ще бъдат обявени до 16 август, включително.

При кандидатстване за прием и подбора на детски заведения от изключително значение е родителите да се съобразят с наличните свободни места. 

За първа възрастова група (за родените през 2018 г. ) повечето места вече са заети. След настоящото класиране остават незаети общо 139 места за тази възрастова група.

Крайният срок за подаване на заявление онлайн за следващото класиране е 24 август  – до полунощ. За тези, които подават заявления на хартиен носител при директорите на детските градини или детските ясли, срокът е 17 ч. на 23 август.

За улеснение на родителите в системата е предвидена функционалност, чрез която те могат да съпоставят броя свободни места и съответния брой чакащи за тях, разпределени по сбора от събраните точки в заявленията за кандидатстване. Статистическите данни се променят в реално време според подадените заявления и се визуализират в панела със свободни места в менюто „чакащи класиране“ на интернет страницата на електронната система за прием.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?