Следвайте ни

Повече желаещи за трета матура по избор в Пловдивско

viber icon

Повече желаещи се записаха тази година за трета матура по желание, въпреки че общият брой на зрелостниците в областта е малко по-малък от миналото лято.

Учебните заведения в Пловдивско ще трябва да организират първата задължителна матура по български език и литература за 4517 зрелостници, при 4580 в миналата редовна кампания. Толкова дванайсетокласници са подали заявление  да се явят на държавния зрелостен изпит, съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Втората задължителна матура, но по избираем предмет, се очаква да държат 3553-ма от завършващите средно образование. Други 951 от професионалните гимназии ще си спестят явяването  по втора общообразователна дисциплина и  искат да им се признае оценката от държавните изпити по професията. Законът го позволява, но трябва да издържат и теорията, и практиката.

За поредна година няма изненада в предпочитанията за предмет на втората задължителна матура. Най-много са мераклиите да решават теста по английски – 1250. Следват биология и здравно образование – 813, и философски цикъл – 489. За държавен зрелостен изпит по география и икономика са се записали 374 зрелостници, по математика – 276, по физика – 24. По чуждите езици разпределението е: немски – 65, испански – 41, френски – 34, италиански – 25, руски – 20.

Мераклиите за трета матура по желание са 92, а миналата година  бяха 60. Най-много са избрали отново английски език – 48, други 15 искат да държат математика, а 12- физика. Петима са се записали за философия, а по четирима – за химия и история. Двама са посочили биология.  

Пак се очертават и бутикови матури, които ще се организират само за по един абитуриент. Така е с третата матура по руски и по география. Има и 10 възпитаници на професионални гимназии, които искат държавните изпити по професията да им се признаят за оценка от трети зрелостен изпит – за втория са посочили дисциплина, която навярно ще им трябва за кандидатстване в университет.

Обикновено на трета матура се явяват по свое желание младежи, които искат да продължат обучението си в чужбина и при балообразуването в избраната специалност участва оценка от държавен зрелостен изпит по даден предмет.

Тази година матурата по български език и литература е на 19 май, а по втори избираем предмет – на 21 май.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?